Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
355,80 Ft
Euró
386,68 Ft
Font
450,83 Ft
Bitcoin
65,326 $

Bizonyos D-vitaminok erősítik, mások viszont erősen roncsolják az immunrendszert

Jelentős különbségeket találtak a D2-vitamint és a D3-vitamint tartalmazó táplálékkiegészítők hatásai között.

...svg content...Unsplash
Orvostudomány

Kulcsár Péter

Szerkesztő

A Frontiers in Immunology című folyóiratban közzétett eredmények alapján kiderült, hogy a D3-vitamin sokkal hatékonyabban erősítheti az immunrendszert, mint a D2-vitamin, melynek szedése akár negatív hatásokat is előidézhet.

Korábbi kutatások során megállapításra került, hogy a D3-vitamint tartalmazó étrendkiegészítők sokkal hatékonyabbak az egyének vérében található D-vitamin szintjének emeléséhez, az viszont eddig nem volt világos, van-e funkcionális eltérés ezen molekulák között az emberi egészség szempontjából. Soron kívül Hivatalos: Oroszországban folytatja a Ferencváros edzője

Az ismeretek hiányosságának pótlására az új kutatás során egy nemrég befejezett, placebokontrollos klinikai vizsgálat adatait elemezték, amely alkalmával több száz egészséges nőnél hasonlították össze a D2-vitamin és D3-vitamin hatását.

Általánosságban számottevő differenciákat észleltek génexpresszió szintjén mindkét vitaminnál: az eredmények azt jelzik, hogy a D-vitamin pótlása valószínűleg csak akkor nyújt védelmet bizonyos vírusfertőzésekkel szemben, ha a szinteket nem a betegség kialakulása előtt növelik, ugyanis előfordulhat, hogy kórokozó támadása után klinikai előnyökkel járhat a molekula fokozatos adagolása.

A vizsgálat során arra is rájöttek, hogy a D-vitamin két formája ellentétes hatást eredményezett a szervezet bizonyos génexpressziós útvonalaira. A D2-vitamint szedők egy részénél a 12 hetes ellenőrzések befejezését követően a véráramban keringő D-vitamin szintje alacsonyabb volt, mint a placebocsoportban mért szint.

Tudósok azt feltételezik, hogy a D2-vitamin képes lehet a D3-vitamin egyes jótékony hatásainak kimerítésére vagy éppen ellensúlyozására, ezért úgy gondolják, érdemes további kutatásokkal alátámasztani a felfedezéseket.

Jelentkezz, és légy Te is a Liner.hu csapatának tagja