Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
362,74 Ft
Euró
389,38 Ft
Font
455,14 Ft
Bitcoin
59,183 $

Zelenszkij: „rakétákat lőnek Fehéroroszországból és ezek a gyermekeinket ölik meg – ez a ti népszavazásotok”

Volodimir Zelenszkij, Ukrajna elnöke is üzent Fehéroroszországnak a vasárnapi népszavazás kapcsán, amely során fontos alkotmánymódosításokról döntenek.

Fotó: Twenty20
Európa

Nagy Noel

Szerkesztő

Fehéroroszország területén egész nap népszavazást tartanak fontos alkotmánymódosításokról, amely papíron 2035-ig bebetonozhatja Aljakszandr Lukasenka hatalmát az ország élén, valamint lehetővé teheti, hogy külföldi hadsereg állandóan tudjon állomásozni belorusz területeken.

Az alkotmánymódosítás értelmében 2025-től kétszer öt éves ciklusokra limitálnák a mindenkori elnök mandátumát, azonban ez lehetőséget teremtene Lukasenkának, hogy 2025-ös választáshoz képest még két ciklusig, így 2035-ig hatalmon maradjon. Soron kívül Fontos bejelentést tett Orbán Viktor a magyar üzemanyagárakról

További lényeges változás, hogy kivennék a belorusz alkotmányból, hogy egyrészt Fehéroroszország egy semleges ország, másrészt „atommentes övezet”. Sokan attól aggódnak, hogy ezzel orosz atomfegyverek kerülhetnek belorusz területekre.

Jelentkezz, és légy Te is a Liner.hu csapatának tagja

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök pedig közvetlenül a fehérorosz néphez szólt a mai nap folyamán, melynek kapcsán elmondta, hogy bár normális választásnak tűnhet ez az állampolgárok számára, valójában nagy a tét:

„Sajnos nem vagyunk egy oldalon a háborúban. Sajnos az orosz csapatok rakétákat indítanak a földjeitekről Ukrajna felé, amelyek megölik a gyermekeinket, elpusztítják a házainkat és megpróbálnak elpusztítani mindent, amit az elmúlt évtizedekben felépítettünk”

Hozzátette: hogyan tudnátok a gyermekeitek szemébe nézni, hogyan tudnátok egymás szemébe nézni, a szomszédjaitok szemébe nézni [egy rossz döntés esetén]. Legyetek Fehéroroszország, ne Oroszország, innen a választás a ti kezetekben van. – idézte az Gazeta.

Zelenszkij kitért arra is, hogy az orosz vezetés önkényesen választotta ki tárgyalási helyszínnek Minszket, amelyet sem az ukránok, sem a beloruszok nem választottak. Ezt követően pedig egy érzelmes gondolatmenettel folytatta:

„Borzalmas deja vu ez a helyzet. Kijevet hajnalban négykor támadták meg, mint 1941-ben. Amikor ti, fehérorosz testvéreim aludtatok, mi felébredtünk. Még mindig alszotok, fehérorosz testvéreim, mi viszont innentől nem fogunk ágyba bújni. Harcolnunk kell az országunkért, a szabadságunkért, mert minden jogunk megvan hozzá. Ha nem történtek volna agresszív lépések a területetekről, akkor tudnánk Minszkben beszélni. Más városok lehetnek így a helyszínek, mert találkozni akarunk és véget akarunk vetni a háborúnak. Bárhol máshol tárgyalunk, ahonnan nem indítanak ellenünk rakétákat. Ez lenne az egyetlen útja annak, hogy a tárgyalások igazságosak maradjanak és véget vessünk a háborúnak”

Zelenszkij később bejelentette, hogy feljelentést tettek Oroszország ellen a Nemzetközi Bíróságon, amiért a népirtás fogalmát manipulálják annak érdekében, hogy legitimálják az agressziójukat. Az ukrán elnök jelezte, hogy minél hamarabb döntést vár az ügyben.

Szentkirályi Alexandra szerint Karácsony már kukákat szereltet le Budapesten

Szentkirályi Alexandra, a Fidesz főpolgármester-jelöltje nem elégedett Budapest köztisztaságával, amiért Karácsony Gergelyt teszi felelőssé.