Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
363,14 Ft
Euró
389,35 Ft
Font
454,68 Ft
Bitcoin
59,054 $

EU: azonnal kell cselekedni, hogy Bosznia-Hercegovina ne essen darabjaira

Josep Borrell, az EU külügyi vezetője gyors cselekvésre szólította fel a blokk külügyminisztereit. 

Fotó: Josep Borrell, az EU kül- és biztonságpolitikai fõképviselõje nyilatkozik a sajtó képviselõinek az EU-tagországok külügyminisztereinek brüsszeli tanácskozása elõtt 2022. február 21-én. (MTI/AP/Virginia Mayo)
Európa

Fazekas Kiara Barbara

Szerkesztő

Josep Borrell, az EU külügyi vezetője gyors cselekvésre szólította fel a blokk külügyminisztereit, hogy megakadályozzák, hogy a Bosznia-Hercegovinában kialakult kritikus”válság „darabjaira törje“ a törékeny nyugat-balkáni országot.

„A nacionalisták és a szeparatisták retorikája egyre erősödik Bosznia-Hercegovinában, és veszélyezteti az ország stabilitását, sőt integritását“ – mondta Borrell újságíróknak az uniós külügyminiszterek február 21-i brüsszeli csúcstalálkozóján.  Soron kívül Repülő Suzukit kaptak lencsevégre Kőbányán – ezért kell körültekintően előzni (videó)

„A minisztereknek döntéseket kell hozniuk arról, hogyan lehet megállítani ezt a dinamikát Bosznia-Hercegovinában, és elkerülni, hogy az ország darabjaira hulljon szét. Ez egy kritikus helyzet“ – tette hozzá.

Borrell február 20-án aggodalmát fejezte ki a boszniai „centrifugális tendenciák“ miatt, egy nappal azután, hogy a boszniai horvát nacionalisták azzal fenyegetőztek, hogy meghiúsítják a közelgő választásokat, és saját régiót alakítanak a problémáktól terhes országban – írja a Radio Free Europe.  

Borrell a müncheni biztonsági konferencián arra figyelmeztette vezetőtársait, hogy a helyzet „minden eddiginél aggasztóbb“ a volt jugoszláv köztársaság számára, amely már most is egy bosnyák és horvát föderációra, valamint egy szerb dominanciájú egységre, a Szerb Köztársaságra (Republika Srpska) oszlik. Bosznia az 1990-es évek balkáni háborúinak vége óta a legsúlyosabb politikai válságát éli át.

Az etnikai szerb entitás parlamentjének képviselői e hónap elején elfogadtak egy olyan törvénytervezetet, amely az ország többi részétől elkülönített igazságszolgáltatási rendszert hoz létre, amely a külső tisztviselők szerint törvénytelen, és amely az Egyesült Államok és az EU határozott ellenállásába ütközik.

Az intézkedést Milorad Dodik, a boszniai háromoldalú elnökség szerb tagja szorgalmazta, ez része azoknak a lépéseknek, amelyek célja, hogy az entitás katonai, rendőrségi és adóigazgatási szerveit elválasszák a központi boszniai kormánytól, ami ellentétes a boszniai háborúknak véget vető 1995-ös daytoni megállapodásokkal. Washington az év elején újabb szankciókkal sújtotta Dodikot.

Az Egyesült Államok Pénzügyminisztériuma január 5-én azzal vádolta Dodikot, akire már korábban is vonatkoztak amerikai szankciók egy másik hatóság által, hogy korrupt és Bosznia-Hercegovina stabilitásának és területi integritását veszélyezteti.

Egy belsős uniós dokumentum szerint az EU-nak szankciókat kellene fontolóra vennie az etnikai szerb entitással szemben, és meg kellene vonnia a pénzügyi támogatást, ha a válság tovább súlyosbodik.