Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
360,11 Ft
Euró
388,02 Ft
Font
450,89 Ft
Bitcoin
61,552 $

Környezetbarát megoldással növelhető az alumíniummal kinyert hidrogén-üzemanyag mennyisége

Az új eljárás segítségével rendkívül gyorsan kivonható a hidrogén több mint 90 százaléka.

Twenty20
Technológia

Kulcsár Péter

Szerkesztő
TÉMÁK

A Santa Cruzi Kaliforniai Egyetem (UCSC) kutatói új, költséghatékony módszert fejlesztettek ki nagy mennyiségű hidrogén-üzemanyag előállítására, kihasználva az alumínium kémiai reaktivitását, mely lehetővé teszi, hogy a vízmolekulákból oxigén szabaduljon fel, elősegítve a hidrogéngáz termelődését.

Tudósok olyan olcsó gallium és alumínium kompozitot állítottak elő, amelyek nanorészecskékként vízzel gyorsan tudnak reagálni, emellett óriási mennyiségű hidrogént választanak ki. Soron kívül Elbocsáthatják a taxist, aki összebalhézott egy szabálytalanul közlekedő biciklissel

Kimutatták, hogy a kompozitban található alumínium reakciójával elérhető, hogy a hidrogén 90 százaléka felszabaduljon, míg a gallium révén újrahasznosítható a teljes folyamat, így nincs szükség plusz energiabevitelre – magyarázta a UCSC kémiaprofesszora, Scott Oliver.

Azért működőképes az alumínium és a gallium közötti reakció, mert utóbbi eltávolítja a vízzel történő érintkezéskor kialakuló alumínium-oxid bevonatot. Mindezek alapján tehát a gallium nemcsak feloldja az alumínium-oxidot, hanem nanorészekékre szétválasztja a fémet, és megakadályozza, hogy nagyobb molekulákká aggregálódjanak.

Az eljáráshoz használt kompozit egyszerű módon elkészíthető könnyen beszerezhető alumíniumforrásokból, például használt fóliákból és konzervdobozokból. Mivel a gallium kevésbé drága, és könnyen visszanyerhető, illetve újrafelhasználható, ezért segíthet abban, hogy a hidrogéntermelő technika tömeges alkalmazásra is skálázható legyen.

Az antidepresszánsok újabb negatív hatására derült fény, hőségben okozhatnak gondot

Egyes készítmények kimondottan kellemetlen tüneteket okozhatnak a melegebb hónapokban.

Nagyon jó minőségű eperre és remek szezonra számíthatunk idén

A szakember szerint jó termés várható idén szamócából itthon, ezen a héten pedig a szedd magad akciók is megkezdődnek az országban.