Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
371,06 Ft
Euró
396,89 Ft
Font
470,16 Ft
Bitcoin
61,797 $

Putyin hivatalos beszédében ismerte el a szakadár területek függetlenségét

Oroszország elnöke hosszú szónoklatának végén jelentette be a döntést.

...svg content...Moszkva, 2022. február 21. Vlagyimir Putyin orosz elnök (b) a nemzetbiztonsági tanács ülésén a moszkvai Kremlben 2022. február 21-én. A két önhatalmúlag kikiáltott kelet-ukrajnai szakadár terület - a "Luhanszki Népköztársaság" és a "Donyecki Népköztársaság" - vezetõje korábban függetlenségük elismerésére és katonai együttmûködésre kérte az orosz elnököt. MTI/EPA/Szputnyik/Kreml/Pool/Alekszej Nyikolszkij
Európa

Bense Róbert

Szerkesztő

Putyin hétfő estére időzítette – vélhetően előre rögzített – beszédének közvetítését, melyben kijelentette, hogy Ukrajnát a kommunista Oroszország hozta létre, a kelet-ukrajnai területek pedig „ősi orosz földek”.

Az orosz elnök szerint egy régóta esedékes döntést kellett most meghoznia, amivel elismeri Donyecki Népköztársaság és a Luhanszki Népköztársaság függetlenségét és szuverenitását.

Az államfő arra kérte az orosz Szövetségi Gyűlést, hogy támogassa a döntést, majd foglalja törvénybe a két köztársasággal kötött barátsági és kölcsönös segítségnyújtási szerződéseket. „Ezt a két dokumentumot a lehető leghamarabb elkészítjük és aláírjuk” – hangsúlyozta Putyin.

Az elismerés értelmében az oroszok várhatóan az érintett területekre való bevonulás mellett dönthetnek, ami tovább súlyosbíthatja a fennálló konfliktusokat.

Putyin ezzel szemben továbbra is azt hangoztatta, hogy az oroszok minden erejükkel azon voltak, hogy diplomáciai úton rendezzék a viszályt, azonban a NATO és az USA háborús övezetté alakította Ukrajnát.

Mindeközben Luhanszk és Donyeck utcáin ünneplés tört ki Putyin bejelentését követően.

A Mandiner szerint idén is klíma nélkül maradhat a 3-as metró

Az M3-as metróvonal kocsijain tapasztalható elviselhetetlen hőség évek óta visszatérő téma, ám a beruházás még a Budapesti Közlekedési Zrt. (BKV) 2024-es üzleti tervében sem szerepel.

Hatósági ellenőrzést indított a kormányhivatal négy légitársaság ellen a késések miatt

Amennyiben az ellenőrzés során jogsértésgyanúja merül fel, a szükséges eljárásokat a kormányhivatal megindítja az érintett légitársasággal szemben.