Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
370,83 Ft
Euró
396,50 Ft
Font
469,52 Ft
Bitcoin
61,608 $

Egymást vádolja az ukrán hadsereg és a lázadók, hogy ki használt nehéztüzérséget Luhanszkban

Az elmúlt napok során kiújultak a bombázások Kelet-Ukrajnában, az EBESZ szerint rekordmértékben sértették meg a tűzszüneti megállapodás a felek.

...svg content...Fotó: EPA/Egyesült Erők Hadművelet sajtószolgálata
Európa
Author image

Nagy Noel

Szerkesztő

A kiújult harcokban pedig előkerültek a Minszki Megállapodás alapján tiltott fegyverek, amelyet mindkét fél megerősített. Arról azonban eltérő véleménnyel vannak, hogy ki és milyen célból használta a fegyvereket.

Az ukrán vezérkari főnökök szerint az oroszbarát szakadárok saját területük ellen vetettek be nehéztüzérséget annak érdekében, hogy használatával Ukrajnát vádolják és ezzel tovább tudják eszkalálni a helyzetet – idézte a CNN. Soron kívül Karácsony találkozott a lánnyal, aki magára tetováltatta a főpolgármester portréját

Az ukrán katonai vezetők közölték, hogy helyi idő szerint este 9-kor dördültek el az első lövések Lobacheve városában, elsősorban Luhanszk városának irányába. Mindkét település a szakadár kezében lévő területekből kikiáltott Luhanszki Népköztársaság területén található.

„Az ukrán védőcsapatok tartózkodnak minden agresszív aktustól, amely egy erőszakos választ idézne elő, miközben a megszálló erők tovább rombolják a civil infrastruktúrát az ideiglenesen elfoglalt területen, valamint bombázásokat hajtanak végre a civil lakosság ellen”

Az ukrán hadsereg hozzátette: a megszálló csapatok ezzel is bizonyítják gyávaságukat, valamint azt, hogy egyáltalán nem veszik figyelembe a helyi civil lakosság életét és testi épségét.

A Luhanszki Népköztársaság viszont más véleményen van a nehéztüzérség használatát illetően, szerintük ugyanis az ukrán hadsereg lőtt luhanszki területekre a frontvonalról, ami egyértelműen arra utal, hogy támadás terveznek indítani.

„Az ellenség a frontvonal teljes hossza mentén felkészült arra, hogy a szándékolt offenzívát megindítsa” – fogalmazott Ivan Filiponenko luhanszki tisztviselő. A szakadárok már napok óta azzal vádolják az ukrán csapatokat, hogy támadást terveznek indítani a luhanszki és donyecki területek ellen.

A Mandiner szerint idén is klíma nélkül maradhat a 3-as metró

Az M3-as metróvonal kocsijain tapasztalható elviselhetetlen hőség évek óta visszatérő téma, ám a beruházás még a Budapesti Közlekedési Zrt. (BKV) 2024-es üzleti tervében sem szerepel.

Hatósági ellenőrzést indított a kormányhivatal négy légitársaság ellen a késések miatt

Amennyiben az ellenőrzés során jogsértésgyanúja merül fel, a szükséges eljárásokat a kormányhivatal megindítja az érintett légitársasággal szemben.