Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
355,11 Ft
Euró
385,66 Ft
Font
451,33 Ft
Bitcoin
70,822 $

Háromszorosára nőtt a magyar ápolók bére 2010 óta

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma közölte, hogy a kormány által elért gazdasági növekedésnek köszönhetően az ápolóknak is egyre több pénz jut.

...svg content...Fotó: Védõfelszerelést viselõ ápolók a Magyar Honvédség Egészségügyi Központja, a Honvédkórház koronavírussal fertõzött betegek ellátására kialakított osztályán 2021. december 15-én. (MTI/Balogh Zoltán)
Belföld

Takács Petra

Szerkesztő

A közlemény szerint a kormány köszönetet mond minden magyar ápolónak, akik a második éve tartó koronavírus-járványban rendkívüli munkát végeznek a betegek ellátásában és az oltási programban is. 

A Gyurcsány-Bajnai-kormány létbizonytalanságban tartotta az ápolókat, a kórházak bezárásával ezrek kerültek utcára, megalázóan alacsony bérekért dolgoztatták őket és még el is vettek tőlük egy havi bért. A baloldal súlyos problémát és ápolóhiányt okozott azzal is, hogy bezárt több egészségügyi szakképző iskolát – írták. Soron kívül Szentkirályi Alexandra lassan szinte félve vezet Budapesten a kátyúk miatt (videó)

A tárca hangsúlyozta, hogy 2010 óta a kormány több ütemben emelte az ápolók bérét, amelynek köszönhetően átlagosan több mint a háromszorosát keresik annak, mint a 2010-es kormányváltás előtt. Februárban több mint 85 ezer egészségügyi szakdolgozó kapta kézhez emelt bérét; az ápolók alapilletménye ugyanis januártól újabb 21 százalékkal emelkedett. A 25 év alatti szakdolgozók fizetését a béremelés mellett a jövedelemadó-mentesség is jelentősen megemelte.

Emlékeztettek: 2010-ben egy 4-6 éves jogviszonnyal rendelkező, OKJ-s végzettségű ápoló átlagkeresete nem érte el a 160 ezer forintot, ma ez bruttó 517 ezer forint. Egy 19-21 éves jogviszonnyal rendelkező, OKJ-végzettségű ápoló átlagkeresete 2010-ben alig volt több mint 170 ezer forint, ma már bruttó 575 ezer forint. Egy 4-6 éves jogviszonnyal rendelkező, felsőfokú végzettségű diplomás ápoló átlagkeresete 2010-ben kevesebb volt, mint 200 ezer forint, ma bruttó 649 ezer forint. Egy 19-21 éves jogviszonnyal rendelkező, felsőfokú végzettségű diplomás ápoló átlagkeresete 2010-ben alig volt több mint 220 ezer forint, ma bruttó 690 ezer forint – sorolta a minisztérium. 

Az ápolói pályára készülő fiatalokat már tanulmányaik alatt ösztöndíjakkal támogatják, a középiskolás fiatalok havi 40 ezer forintos, a felsőoktatásban ápolói mesterképzésben tanulók félévente akár 640 ezer forinttal ösztöndíjat kapnak – tudatta a tárca.

„Az ápolók lakhatási körülményeit is javítjuk. Országszerte épülnek és megújulnak a nővérszállók, amelyekben több mint 1500 szakdolgozó lakhatásáról tudunk gondoskodni”- áll a tárca közleményében. 

(MTI)

Karácsony odaszólt: „Vitézy Dávid egy okos fiú, csak ne bízzunk rá közpénzt”

Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere keményen odaszólt Vitézy Dávidnak, akit okos fiúnak tart, de szerinte jobb, ha nem bíznak rá közpénzt.

Öt autó rohant egymásnak az M7-esen Törökbálintnál

Több autó is egymásnak rohant az M7-es autópályán Törökbálintnál, ami miatt az érintett szakaszon forgalomkorlátozásra kell számítani.