Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
355,71 Ft
Euró
386,98 Ft
Font
451,92 Ft
Bitcoin
67,037 $

Műanyag helyett ehető csomagolás kerülhet a snack uborkákra

Több cég is lehetőséget lát a fenntartható csomagolás kifejlesztésében, az eljárás azonban bonyolult folyamat, mert minden frisspiaci termék egyedi tulajdonságokkal bír.

...svg content...Fotó: Nodar / Twenty20
Greenbox

Czinder Tímea

Szerkesztő

A piackutatók eredményei alapján egyre több vásárló számára fontos szempont a fenntarthatóság, Franciaország és Spanyolország pedig hamarosan betiltja a legtöbb zöldség és gyümölcs műanyag csomagolását, így felmerült a kérdés, milyen csomagolással védhető a jövőben a boltok polcain sorakozó friss áru.

A Liquidseal és a legnagyobb uborkamag-nemesítő, a Rijk Zwaan már megoldást is talált a helyzetre, ehető bevonatot fejlesztett ki ugyanis a snack uborkákra. Európában a technológia még nem szabályos, csak virágok és nem ehető héjú gyümölcsök esetén alkalmazható, az Egyesült Államokban és több más piacon azonban már az ehető héjú kertészeti termékek esetén is használható az eljárás. Soron kívül Pünkösd: vasárnap és hétfőn is zárva lesznek az üzletek

A láthatatlan csomagolás költségei hasonló a zsugorfóliázáshoz vagy a műanyag dobozok árához, és egy speciális szóróberendezéssel juttatható a termék héjára – számolt be a Fruitveb.

Nem csupán a Liquidseal lát lehetőséget az alternatív csomagolások fejlesztésében, 2020-ban az izraeli Sufresca start-up indított hasonló projektet, tavaly pedig be is mutatta láthatatlan, korlátozottan légáteresztő, ehető bevonatát, amelyet koktélparadicsomon, uborkán és mangón alkalmaztak. A cég szerint a termék eltarthatósága ilyen módon akár több héttel is meghosszabbítható.

Az eltarthatóság növelése foltos lépés az élelmiszerhulladék mennyiségének csökkentésében, a FAO becslései szerint a megtermelt élelmiszer egyharmada ugyanis kidobásra kerül. Az ehető bevonat kifejlesztése komplikált feladat, mivel a zöldségek és gyümölcsök héja mind más tulajdonságokkal bír, így az a bevonat, ami alkalmazható például egy paprikán, nem feltétlen működik egy őszibarack esetében.

Lemondással fenyegetőzik az izraeli védelmi miniszter, ha nem fogadják el a háborús tervét

Az izraeli háborús kabinet egyik tagja lemondással fenyegetőzik, amivel válaszút elé állította Benjamin Netanjahu miniszterelnököt.

Nem szeretik a fiatalok, ha az influenszerek politizálnak

Egy friss felmérés szerint a magyar fiatalok többsége nem különösebben vevő az influenszerek politikai állásfoglalására.

Kirúghatja a Barcelona Xavit, de az a klubnak is nagyon fájna

A Mundo Deportivo friss beszámolója szerint jelentős anyagi terhet jelentene a Barcelonának, ha úgy döntene, hogy végül meneszti Xavit a vezetőedzői posztról.