Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
364,01 Ft
Euró
390,22 Ft
Font
456,44 Ft
Bitcoin
58,250 $

Kiderült, a terhesség alatt kapott COVID-oltás hatással van az újszülöttekre

A vakcina nyújtotta immunitás védelmet biztosíthat a babáknak is.

Fotó: Maria_Sbytova / Twenty20
Orvostudomány

Czinder Tímea

Szerkesztő

Az Egyesült Államok Betegségellenőrzési és Megelőzési Központja (CDC) kedden tette közzé legújabb kutatása eredményét, miszerint azok a csecsemők, akik édesanyját a terhesség ideje alatt beoltották COVID elleni vakcinával, valószínűleg rendelkeznek valamilyen immunitással a vírussal szemben.

A vizsgálat során 379 kórházba került csecsemő adatait elemezték, akik közül 176-an a koronavírus-fertőzés miatt, 203-an pedig más okból szorultak ellátásra. A kutatás a 2021. júliusi és 2022. januári időszakot vizsgálta, a gyermekek pedig mind hat hónapnál fiatalabbak voltak. Soron kívül Ösztöndíjjal jutott be a Harvardra egy budapesti gimnázium tanulója

A tanulmány kimutatta, a kórházi kezelés kockázata 61 százalékkal csökkent azoknál a csecsemőknél, akiknek édesanyja a várandósság alatt kapott oltást. Ez a szám 80 százalékra nőtt azoknál a babáknál, akik anyját a terhesség késői szakaszában (a 21. héttől kezdve a szülés előtt 2 héttel) oltották be, és 32 százalékra csökkent azoknál, akik anyja ennél korábban vette fel a vakcinát.

A tanulmány szerzői óva intik az embereket a komoly következtetések levonásától, tekintettel a kis mintára, úgy vélik azonban, ha egy terhes nő be szeretné oltatni magát, habozás nélkül meg kell tenni – számolt be az rt.com.

A CDC szerint terhesség esetén nagyobb a koronavírus szövődményeinek kialakulási esélye, ami veszélyeztetheti a kismamák egészségét, vagy koraszülést és halvaszületést is okozhat. Ajánlott tehát naprakész oltási státusszal rendelkezni azoknak, akik gyermeket várnak vagy terveznek.

Kikapott a PSG a Dortmundtól a Bajnokok Ligája elődöntőjének első mérkőzésén

A PSG egy nagyon erős Dortmund ellen játszott a Bajnokok Ligája elődöntőjének első mérkőzésén.

Adatvédelmi botrányba keveredhet az egyik legismertebb légitársaság

Vizsgálatot indított az ausztrál Qantas légitársaság egy lehetséges adatvédelmi probléma miatt, amely során nyilvánossá válhattak egyes utasok személyes adatai.