Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
352,79 Ft
Euró
393,87 Ft
Font
468,61 Ft
Bitcoin
63,049 $

Az orosz-ukrán feszültség közepette Litvánia az USA-hoz fordul állandó katonai támogatásért

Az Egyesült Államok korábban egy 500 fős katonai egységet küldött az országba.

...svg content...Gitanas Nauseda litván elnök nyilatkozik az Európai Unió brüsszeli csúcsértekezletére érkezõben 2021. december 16-án. MTI/EPA/AFP pool/Kenzo Tribouillard
Európa
Author image

Borbély Fanni

Szerkesztő
TÉMÁK

Litvánia az Egyesült Államokhoz fordult segítségért az egyre fokozódó feszültség közepette, és arra kérte Washingtont, hogy küldjön az országba egy állandó katonai támogatást biztosító egységet, mely védelmet biztosíthat számukra, amennyiben az ukrán-orosz helyzet tovább eszkalálódik.

Gitanas Nauseda, Litvánia elnöke azután folyamodott segítségkéréshez, miután üdvözölte a német vezetésű nemzetközi NATO műveleti csoport új csapatát, mely rövidesen további 350 fővel bővül, válaszul arra, hogy Oroszország egyre több katonai csapatot vonultat fel az ukrán határnál. Soron kívül Megvan a dátum: ekkor valósulhat meg a vita, amin Magyar Péter és Orbán Viktor is jelen lesz

Az Egyesült Államok már 2019 óta küld csapatokat az országba, azóta pedig mintegy 500 katonából és katonai felszerelésekből álló különítmény van jelen Litvániában, ezzel kiegészítve azon erőfeszítéseket, melyek arra irányulnak, hogy Oroszországot elrettentsék az inváziótól – számolt be a Reuters.

Moszkva eközben továbbra is kategorikusan tagadja, hogy lerohanná Ukrajnát, ennek ellenére azonban már több mint 100 ezer katonát telepített Ukrajna határainak közelében – erre válaszul Washington és Brüsszel is szankciókat lengetett be Moszkvával szemben, és az USA most 3000 katonát küld Lengyelországba a védelem biztosítása érdekében.