Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
355,71 Ft
Euró
386,98 Ft
Font
451,92 Ft
Bitcoin
67,137 $

Kiderült, mi okozza az elhúzódó COVID tüneteit

A vizsgált páciensek vérében apró vérrögöket fedeztek fel, amelyekhez a lebomlást akadályozó molekulák tapadtak.

...svg content...Fotó: Lucky7trader / Twenty20
Egészség/Életmód

Czinder Tímea

Szerkesztő

A tudósok választ találhattak arra, mi okozza a koronavírus-fertőzés után hónapokig elhúzódó tünetek egy részét; apró vérrögöket találtak a páciensek vérében, amelyekhez gyulladást okozó molekulák tapadtak – számolt be a Bloomberg.

Resia Pretorius, a dél-afrikai Stellenbosch Egyetem kutatója hétfőn tette közzé kutatása eredményét, miszerint nagy mennyiségű gyulladást okozó molekulát fedeztek fel a hosszú COVID-ban szenvedő betegek vérmintáiban, amelyek mikrorögökhöz tapadtak. A molekulák egy fibrinogén nevű véralvadásgátló fehérjét és alfa(2)-antiplazmint tartalmaztak, ami megakadályozta a rögök lebomlását. Soron kívül Hét falut kellett evakuálni a nagy indonéz vulkán villámok szórta kitörése miatt (fotóval)

Az egyetem közleménye szerint „ezek okozhatják azokat a tartós tüneteket, amelyeket a hosszú COVID-ban szenvedő betegek tapasztalnak”. A megfigyelés további bizonyítékként szolgál arra vonatkozóan, hogy a koronavírus jelentős szív- és érrendszeri, valamint véralvadási problémákat okoz.

A kutatás során száz hosszú COVID-betegtől vett vérmintát vizsgáltak meg, a jövőben pedig egy nagyobb tanulmányt is terveznek a témában.

Gyurcsány Ferenc láthatóan nem bízik Magyar Péterben: „Mondják, mit tudnak Magyarról?”

Miközben Magyar Péter és Gyurcsány Ferencék egyre inkább egymással hadakoznak, a Fidesz továbbra is stabil.