Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
366,88 Ft
Euró
400,91 Ft
Font
479,38 Ft
Bitcoin
64,084 $

Az amerikaiak szerint Oroszország készen áll, a hadsereg 70 százaléka már a helyén

A amerikaiak szerint Oroszország készen áll Ukrajna lerohanására, miközben amerikai csapatok érkeznek Lengyelországba és Németországba, a francia és a német vezetők pedig Kijevbe és Moszkvába készülnek látogatásra.

...svg content...Fotó: Az orosz védelmi minisztérium sajtószolgálata által közreadott képen orosz katonák célra tartanak a Kemerovói területen lévõ Jurginszkij gyakorlótéren 2022. február 2-án. (MTI/AP/Orosz védelmi minisztérium sajtószolgálata)
Európa
Author image

Fazekas Kiara Barbara

Szerkesztő

Az amerikai tisztviselők azt állítják, hogy Oroszország összegyűjtötte annak a haderőnek a 70 százalékát, amellyel február közepén akár meg is indíthatnák a teljeskörű ukrajnai inváziót. Ez szerintük Kijev gyors elfoglalásához vezethet, amely akár 50 ezer civil áldozatot és sebesülhet vonhat maga után. 

Hozzátették, hogy további 14 zászlóalj van úton a határra, a becslések szerint Putyin 110-130 zászlóaljjal szeretne behatolni Ukrajnába. Az amerikaiak szerint Oroszország célja az lehet, hogy a támogató egységekkel együtt 150 ezer katonával rendelkezzen egy teljes körű invázióhoz, ezt a szintet akár a következő hetekben el is érhetik – írja a The Guardian.

Korábban az amerikai tisztviselők azt állították, hogy bizonyítékuk van arra, hogy a Kreml egy „nagyon szemléletes“ hamis videót készített egy ukrajnai támadásról egy katonai invázió ürügyeként. A Downing Street pénteken azt mondta, hogy úgy gondolják, Oroszország meg fogja találni az okot, amiért háborút indíthatnak. 

Az amerikaiak úgy vélik, hogy bár Moszkva könnyedén megoldaná az inváziót, a megszállást nehezen tudná fenntartani, főleg akkor, ha a NATO is megérkezik, arról nem is beszélve, hogy megnehezítheti a dolgukat egy esetleges belső felkelés. 

Mindközben Boris Johnson megállapodott Emmanuel Macronnal abban, hogy az Egyesült Királyság és a NATO-szövetségesek egységesen harcolnak az orosz agresszió ellen, az európai vezetők Moszkvába és Kijevbe készülnek azzal a reménnyel, hogy csillapítani tudják a feszültségeket. 

Macron érkezése hétfőre várható Moszkvába, kedden pedig Kijevbe látogat, Olaf Scholz február 14-én megy Kijevbe, majd másnap Moszkvába. Liz Truss brit külügyminiszter kedden utazott volna Ukrajnába a miniszterelnökkel, azonban pozitív koronavírus-tesztet produkált, de a cél az, hogy hamarosan mindkét helyszínt meglátogassák. 

Sajtóhírek szerint a Real Madrid már bánja Mbappé leigazolását

Úgy tudni, hogy a Real Madrid már sajnálkozik Mbappé szerződtetése miatt, hiába nem fizettek érte egy centet sem a PSG-nek.

Logisztikai szövetség: a vasúton egyre nagyobb gondot jelent az infrastruktúra állapota

A logisztikai szövetség véleménye szerint a vasúton egyre nagyobb gondot jelent az infrastruktúra állapota.

Dancing with the Stars: lecserélte a TV2 Galambos Lajost

Galambos Lajos mégsem léphet táncparkettre a Dancing with the Stars új évadában, ami miatt a TV2 egy másik hírességnek ad lehetőséget a műsorban.