Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
360,31 Ft
Euró
388,05 Ft
Font
452,62 Ft
Bitcoin
63,538 $

Íme egy hasznos bővítmény, amivel csillapíthatjuk a Google Chrome memóriaéhségét

Az új bővítmény hasonlít az Edge lapfelfüggesztési funkciójához, annyiban viszont különbözik tőle, hogy nem terheli le túlságosan a processzort.

Google
PC

Kulcsár Péter

Szerkesztő
TÉMÁK

Nem véletlenül a Google Chrome a PC-piac egyik legkedveltebb asztali böngészője, hiszen villámgyorsan képes betölteni a weboldalakat, egyetlen problémája csupán az, hogy rendkívül erőforrásigényes, és szó szerint felzabálja a RAM-ot, melynek következtében több lap megnyitása esetén intenzív lag- és akadásfesztivál veheti kezdetét a számítógépeken.

Ha hosszabb ideig tart a lapok között váltás, akkor lassúnak érezhetjük a böngészőt, mivel a Chrome minden esetben a memóriát pörgeti, ami egy ördögi körré alakulhat, ha éppen nem zárjuk be az inaktív oldalakat. Soron kívül Szerdától ismét olcsóbb lesz az üzemanyag

Kifejlesztettek azonban egy Auto Tab Discard névre keresztelt bővítményt, melynek segítségével jelentős mértékben csökkenthető a böngésző RAM-igénye. Az alkalmazás felfüggesztett állapotba helyezi a nem használt lapokat, amik potenciálisan lelassíthatják a hozzáférést, ezáltal felszabadulhat egy csomó memória.

Ez a funkció hasonló az Edge memóriakímélő eljárásához, ami 27 százalékkal kevesebb RAM-használatot eredményezett – nem véletlen, hogy a Chrome-ban is be akarták vezetni, végül a Google letiltotta a fejlesztésére irányuló munkálatokat, mivel rájöttek, hogy számottevő mértékben leterhelte a processzort.

Az Auto Tab Discard esetében viszont szó sincs túlzott CPU-használatról, így kiváló megoldás lehet azok számára, akik egyszerre több ablakban és lapon kívánnak dolgozni. Akit érdekel a bővítmény, erre a linkre kattintva letöltheti a Chrome Webáruházból.