Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
353,56 Ft
Euró
394,23 Ft
Font
469,46 Ft
Bitcoin
63,156 $

Az Egyesült Államok legnagyobb halálsorát gyógyító környezetté tervezik alakítani

Kalifornia állam kormánya abban bízik, hogy a San Quentin börtönt gyógyító környezetté alakítják át, a rabokat pedig két éven belül más létesítménybe helyezik.

...svg content...Fotó: Twenty20
Észak-Amerika

Takács Petra

Szerkesztő

Vicky Waters, a büntetés-végrehajtási minisztérium szóvivője hétfőn elmondta, hogy megkezdik az ország legnagyobb halálraítéltek számára fenntartott komplexumának felszámolását, s azt tervezik, hogy a jelenlegi lakóegységeket újrahasznosítják és átalakítják valami olyanná, amivel pozitív és innovatív rehabilitációs gyógyító környezetet teremthetnek a San Quentinben.

Bár Kaliforniában 2006 óta nem hajtottak végre kivégzést, azonban a halálbüntetést nem törölték el az államban, így több száz elítélt maradt ott a halálsoron, azonban Gavin Newsom kormányzó már régóta tervezte a gyakorlat megreformálását. Első lépésként 2019-ben leállította a kivégzések végrehajtását és bezárta a börtön halálos injekciós kamráját. Soron kívül Megvan a dátum: ekkor valósulhat meg a vita, amin Magyar Péter és Orbán Viktor is jelen lesz

A következő lépés az lesz, hogy az elítélteket áthelyezik, múlt péntekig pedig az állam 673 halálraítélt férfi elítéltje közül 116-ot már át is szállítottak más, maximális biztonságú börtönökbe. A kormány hamarosan olyan szabályozást hoz létre, amely előírja majd az ehhez hasonló áthelyezéseket, ami Waters szerint „lehetővé teszi az összes halálraítélt elhelyezésére szolgáló egység újrahasznosítását”.

Az Afrikából az Egyesült Államokba tartó repülőn adott életét gyermekének egy anya

Newsom eközben a legutóbbi költségvetési javaslatában mintegy 1,5 millió dollárnyi forrást kért a projekt megvalósításához, illetve hozzátette, hogy eddig nem merült fel semmilyen „biztonsági aggály” vagy „súlyos fegyelmi probléma” az áthelyezésre vonatkozóan – közölte az RT.

A büntetés-végrehajtási minisztérium emellett bebiztosította azt is, hogy az áthelyezési programban részt vevő valamennyi elítéltet „gondosan átvizsgálják”, többek között biztonsági kockázatok, orvosi betegségek, valamint pszichiátriai vagy viselkedési szükségletek szempontjából.