Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21

AKTUÁLIS

Dollár
359,06 Ft
Euró
389,55 Ft
Font
457,34 Ft
Bitcoin
67,907 $

Titkos tömegsírt fedeztek fel a halálos kazah tüntetések után

Több kazah tisztviselő is megerősítette, hogy az Almati városát megrázó véres összecsapásokat követően titkos sírokra bukkantak.

...svg content...Fotó: EPA/Radmir Fahrutdinov
Ázsia

Nagy Noel

Szerkesztő

Kazahsztánban még január elején törtek ki véres tüntetések, miután a kormány liberalizálni akarta az ország földgázpiacát, mely az árak jelentős emelkedéséhez vezetett. A demonstrációk gyorsan rendszerellenes tüntetésekké váltak, mely tabutémának számít a közép-ázsiai országban.

A rendőrök és a tüntetők összecsapásában végül 227 ember vesztette életét, köztük 19 rendőr is, köztük többeket lefejeztek. A tüntetések végül megtörtek, köszönhetően az orosz békefenntartó csapatok megérkezésének. Soron kívül Fotókon Orbán Viktor beszéde az óriási tömeg előtt a Békemeneten a Margitszigeten

A legtöbb kazah tisztviselő, köztük Kasszim-Zsomart Tokajev elnök is úgynevezett „terroristákat” hibáztatott a tüntetésekért, akiknek szerintük az volt a célja, hogy megbuktassák a kormányt – noha erre bizonyítékot nem szolgáltattak.

Szaltanat Azirbek, Almati város rendőrkapitányságának szóvivője pedig megerősítette, hogy valóban találtak egy titkos tömegsírt, amelyben feltehetően a tüntetések áldozatai hevertek – számolt be róla a Szabad Európa Rádió.

Azirbek jelezte azt is, hogy nehéz egyelőre beazonosítani a holttesteket, hogy valóban a tüntetőkhöz tartoznak-e. A városi rendőrfőkapitány ennek kapcsán kiemelte, hogy az almati halottasházakat is támadás érte a tüntetések során, amelynek során 41 holttest tűnt el, így nem zárható ki, hogy ebben a sírban ők hevertek.

A Real Madrid nyerte a Bajnokok Ligája döntőjét a Dortmund ellen

A Dortmund előtt nem egy nagy lehetőség adódott a Bajnokok Ligája döntőjében, amit végül a Real Madrid nyert meg.