Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
355,71 Ft
Euró
386,98 Ft
Font
451,92 Ft
Bitcoin
66,930 $

Befejeződött az Artemis 1 Hold-misszió visszaszámlálási tesztje

Egy lépéssel közelebb kerültünk ahhoz, hogy ismét ember keringjenek űrhajóval a Hold körül.

...svg content...NASA
Világűr

Kulcsár Péter

Szerkesztő
TÉMÁK

Végső tesztfázisába lépett az amerikai űrügynökség Artemis-programja, a NASA mérnökcsapata ugyanis január 24-én végrehajtotta második indítási visszaszámlálási szekvenciatesztjét, amely problémamentesen lezajlott.

A teszt a földi indítószoftvert és a földi indítás szekvenálóját mutatta be, amely a rakéta állapotát ellenőrzi a kilövőállomáson” – olvasható az űrhivatal közleményében, amiben hozzátették, hogy a teszt másik funkciója a Space Launch System (SLS) hordozórakéta és az Orion űrhajó megfelelő működésének összehangolása volt. Soron kívül Pünkösd: vasárnap és hétfőn is zárva lesznek az üzletek

A szimulált indítási visszaszámlálás tesztelte a válaszokat e két rendszerből, biztosítva a szekvenszer megfelelő működését. Kilövés napján a földi indítási szekvenszer átadja az irányítást a rakétának és az űrhajónak, mégpedig körülbelül 30 másodperccel start előtt” – írták.

Az Artemis 1 célja, hogy az SLS és az Orion segítségével személyzet nélküli űrhajót küldjön a Hold köré. Amennyiben ez a küldetés és a program jövőbeli munkálatai a tervek szerint haladnak, a NASA 2024-ben lebonyolíthatja az Artemis 2 személyzettel ellátott, Hold körüli pályára állítást, majd 2025-ben az Artemis 3 misszió révén landolhatnak az égitesten, és ismét ember léphet a felszínére.

Az Artemis 1 februári „vizes főpróbájáig” még rengeteg munka áll a NASA mérnökei és szakemberei előtt, amelyek során többek között feltöltik az SLS-t hajtóanyaggal, és a földi csapatok lefuttatják az összes indítás előtti műveletet, hogy a rendszer készen álljon a rajtra.

Lemondással fenyegetőzik az izraeli védelmi miniszter, ha nem fogadják el a háborús tervét

Az izraeli háborús kabinet egyik tagja lemondással fenyegetőzik, amivel válaszút elé állította Benjamin Netanjahu miniszterelnököt.

Nem szeretik a fiatalok, ha az influenszerek politizálnak

Egy friss felmérés szerint a magyar fiatalok többsége nem különösebben vevő az influenszerek politikai állásfoglalására.

Kirúghatja a Barcelona Xavit, de az a klubnak is nagyon fájna

A Mundo Deportivo friss beszámolója szerint jelentős anyagi terhet jelentene a Barcelonának, ha úgy döntene, hogy végül meneszti Xavit a vezetőedzői posztról.