Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
360,65 Ft
Euró
388,25 Ft
Font
452,69 Ft
Bitcoin
63,462 $

Műanyag felületeken és emberi bőrön is képes túlélni az omikron-variáns

Egy japán laboratóriumi kutatásból kiderült, a negyedik és ötödik járványhullámot előidéző koronavírus-mutáció jóval ellenállóbb, mint korábban hitték.

Twenty20
Egészség/Életmód

Kulcsár Péter

Szerkesztő
TÉMÁK

Az omikron magas életben maradási képessége – melynek köszönhetően a gazdatesten kívül huzamosabb ideig fertőzőképes tud maradni – segíthetett abban, hogy a korábban domináns delta variánst kiszorítsa, és gyorsabban terjedjen – állapították meg japán tudósok a bioRxiv nevű orvosi lapban megjelent, szakértői elbírálásra váró tanulmány szerint.

Műanyag felületeken az eredeti vuhani alapváltozat 56, az alfa 191,3, a béta 156,6, a gamma 59,3, a delta variánsok 114 órán keresztül voltak képesek életben maradni, ezzel szemben az omikron 193,5 óráig képes életben maradni a műanyagon. Soron kívül Kunhalmi Ágnes szerint nem teljesen értelmezhető, amit Magyar Péter csinál

Emberi bőrfelületen szintén lebonyolították az ellenőrzést, és kiderítették, hogy a koronavírus túlélési képessége a vuhani változat esetén 8,6, az alfánál 19,6, a bétánál 19,1, a gammánál 11, a deltánál 16,8 óra volt, míg az omikron 21,1 óráig maradt fertőző az emberi bőrön.

Szerencsére alig 15 másodperc leforgása alatt a vírus inaktiválódik a bőrön kézfertőtlenítő hatására, így továbbra is nagyon fontos a védekezésben a megfelelő higiénia betartása.

Gulyás Gergely szerint Magyarország szívességet tesz az EU-nak az uniós elnökséggel

A Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint Magyarország uniós elnöksége előnyös lehet az Európai Unió számára.