Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
361,59 Ft
Euró
389,35 Ft
Font
453,65 Ft
Bitcoin
63,169 $

Felháborodott reakciót váltott ki Oroszországból, hogy a NATO növeli a jelenlétét

A NATO bejelentette korábban, hogy az orosz invázió veszélye miatt növeli jelenlétét Kelet-Európában, ami felháborította a Kremlt.

Fotó: Twenty20
Európa

Nagy Noel

Szerkesztő

A NATO hétfőn jelezte, hogy további vadászgépeket és hadihajókat vezényelnek Kelet-Európa felé, ami eszkalálhatja a konfliktust, tekintettel arra, hogy Vlagyimir Putyin már többször kijelentette: amennyiben a szövetség növeli a jelenlétét, átlépnek egy vörös vonalat.

A csapatnövelések keretében Dánia a Balti-tengerre vezényel ki egy hadihajót, valamint négy darab F-16-os vadászgépet küldenek Litvániába, miközben a francia hadsereg Romániába küldene további haderőket. Spanyolország, Hollandia és az Egyesült Államok is jelezte, hogy növelhetik a seregeik számát Kelet-Európában.

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár a riportereknek elmondta, nagyon üdvözli a szövetség erőfeszítéseit, hogy további haderőket bocsátanak rendelkezésre a feszült helyzet közepette. Ennek azonban Oroszország finoman szólva sem merült.

Egy meglehetősen dühös közleményben Dimitrij Peskov, a Kreml szóvivője azzal vádolta meg Washingtont és a szövetséget, hogy „információs hisztéria” és „konkrét lépések” útján növelik a feszültséget a régióban.

Peskov szerint most már eljutottunk oda, hogy nagy valószínűséggel az ukrán hadsereg rá fog támadni az oroszbarát szakadárokra Kelet-Ukrajnában – idézte a Deutsche Welle. Ennek hatására az orosz sajtó úgy tudja, 20 hadihajót aktivált Moszkva, akiket a Balti-tengerre irányítottak át.

Egyre több ország érzi, hogy komoly probléma fog felmerülni Ukrajnában, ugyanis az USA és Nagy-Britannia is elkezdte evakuálni onnan az állampolgárait. A brit kormány pedig vasárnap közölte azt is, hogy Oroszország célja a jelenlegi kormány megbuktatása és egy oroszbarát bábkormány felállítása.