Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21

AKTUÁLIS

Dollár
354,01 Ft
Euró
384,63 Ft
Font
452,14 Ft
Bitcoin
70,312 $

„Piros lámpás” ország lett Új-Zéland, a miniszterelnök esküvője is elmarad

Kilenc omikron esetet jelentettek egyetlen háztartáson belül, amelynek tagjai múlt hétvégén több családi programon és közösségi helyszínen is jártak.

...svg content...Fotó: Jacinda Ardern új-zélandi munkáspárti miniszterelnök az élettársával, Clarke Gayforddal (b) pártjának választási estéjén Aucklandben 2020. október 17-én, miután a választásokon a Munkáspárt abszolút többséget szerzett a parlamentben. MTI/AAP/David Rowland
Ausztrália és Óceánia

Czinder Tímea

Szerkesztő

Új-Zéland miniszterelnöke, Jacinda Ardern vasárnap jelentette be, hogy lemondja nyári esküvőjét az országon átsöprő omikron hullám miatt. Arra a kérdésre, hogyan érez a menyegző meghiúsulása miatt, a miniszterelnök csak annyit felelt, „ilyen az élet” – számolt be az Edition.

Ardern a rendszeresen jelentkező COVID sajtótájékoztatók egyikén közölte, az egészségügyi hatóságok 9 omikron esetet jelentettek egyetlen háztartáson belül Motuekában. A család a múlt hétvégét Aucklandben töltötte, részt vett egy esküvőn, egy temetésen, továbbá látogatást tett egy vidámparkban és egy látványosságnál, ami miatt az ország a legmagasabb „piros lámpás” kategóriába sorolódott. Soron kívül Remek hírrel szolgált a BKK: elkészült a gyalogosátkelő az Astoriánál

„Az esküvőm elmarad, ezzel én is csatlakozom azokhoz az új-zélandiakhoz, akik hasonló események részeseivé váltak a pandémia miatt”

– mondta Ardern az újságíróknak.

Múlt hónapban Új-Zéland bejelentette, az omikronnal kapcsolatos aggályok miatt február végéig elhalasztják a határok fokozatos újranyitását. Chris Hipkins, az ország COVID-19 elleni küzdelméért felelős minisztere a következőképp nyilatkozott:

„Ha február végéig várunk, az növeli Új-Zéland általános védelmét, és lassítja az omikron esetleges terjedését. Kétségtelen, hogy ez kiábrándító, és sokak nyaralási terveit felborítja, ezért fontos tisztázni ma ezt a kérdést, hogy legyen idejük átgondolni ezeket a terveket.”

Hipkins közleménye szerint a kabinet más intézkedéseket is hozott a fertőzések megállítása érdekében, mint a második és harmadik oltás közötti időintervallum hatról négy hónapra csökkentése, valamint a hazatérő utazók karanténidejének hétről tíz napra emelése.