Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
363,52 Ft
Euró
389,51 Ft
Font
455,43 Ft
Bitcoin
57,122 $

Több laktanyában is heves lövöldözés volt Burkina Fasóban

Lövöldözés hallatszott több katonai táborból Burkina Fasóban vasárnap kora reggel, de a kormány tagadta, hogy a hadsereg átvette volna a hatalmat.

Ouagadougou, 2018. március 5. A biztonsági szolgálat tagjai járõröznek Burkina Fasó fõvárosában, Ouagadougouban 2018. március 5-én. Három nappal korábban az al-Kaida terrorszervezet mali ágának fegyveresei a fõváros központjában megtámadták a nyugat-afrikai ország hadseregének fõparancsnokságát, továbbá a francia nagykövetséget és a Francia Intézetet. A támadásokban legkevesebb tizenhat ember, köztük a nyolc támadó életét vesztette. (MTI/EPA/Legnan Koula)
Afrika

Bense Róbert

Szerkesztő

Többek között a fővárosban, Ouagadougou-ban, azon belül a Sangoule Lamizana táborban, valamint egy közeli légibázison is lövések dördültek, az indíték azonban egyelőre nem ismert – számolt be a Reuters

A fővárosi laktanyában egy börtön is található, melynek rabjai között olyan katonák is vannak, akik részt vettek egy 2015-ös sikertelen puccskísérletben. Ugyanakkor a kormányzat cáfolta, hogy hatalomátvételt kíséreltek volna meg. Soron kívül Ösztöndíjjal jutott be a Harvardra egy budapesti gimnázium tanulója

„Az államfőt nem vették őrizetbe, az ország egyetlen intézményét sem fenyegették meg” – állította az ország védelmi minisztere, reagálva a közösségi médiában terjedő álhírekre. „Egyelőre nem tudjuk az indítékaikat, vagy hogy mit követelnek. Próbálunk kapcsolatba lépni velük” – mondta, hozzátéve, hogy néhány laktanyában azóta már helyreállt a rend.

Közben Ouagadougou belvárosában a hadsereget támogató szimpatizánsok jelentek meg, akiket a hatóságok könnygázzal oszlattak szét. Folyamatosak az utcai zavargások, amik a dzsihadista terror miatt pattantak ki. Az al-Kaidához és az Iszlám Államhoz kötődő iszlamista fegyveresek által elkövetett erőszakos cselekmények tavaly több mint 2000 ember halálát okozták Burkina Fasóban.

A nyugat- és közép-afrikai kormányok közül Maliban és Guineában is sikeres puccsot hajtottak végre az elmúlt másfél évben. Csádban a hadsereg vette át a hatalmat, Idriss Deby elnök a csatákban vesztette életét.

Kikapott a PSG a Dortmundtól a Bajnokok Ligája elődöntőjének első mérkőzésén

A PSG egy nagyon erős Dortmund ellen játszott a Bajnokok Ligája elődöntőjének első mérkőzésén.

Adatvédelmi botrányba keveredhet az egyik legismertebb légitársaság

Vizsgálatot indított az ausztrál Qantas légitársaság egy lehetséges adatvédelmi probléma miatt, amely során nyilvánossá válhattak egyes utasok személyes adatai.