Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21

AKTUÁLIS

Dollár
353,87 Ft
Euró
384,03 Ft
Font
450,78 Ft
Bitcoin
69,263 $

Neutrínó-teleszkópot építenének csillagászok a Csendes-óceán mélyére

Ha beválik az elképzelésük, és sikerül realizálni a terveket, akkor minden idők egyik legpontosabb űrtávcsövét hozhatják létre, amivel nemcsak a világűrt, hanem a szubatomi részecskéket is tanulmányozhatják.

...svg content...Twenty20
Technológia

Kulcsár Péter

Szerkesztő

Az univerzum jelentős mennyiségben termel neutrínókat, amelyek részt vesznek a magbomlásban és magfúzióban is, így például a Nap belsejében is állandóan jelen vannak, ahol rengeteg energiát termelnek.

Ha felemeljük a hüvelykujjunkat, és a Nap felé tartjuk, nagyjából 60 milliárd neutrínó haladhat át a kezünkön egyetlen másodperc alatt, ami nagyon soknak tűnhet, ám a valóságban nem lépnek kölcsönhatásba a közönséges anyaggal, így nem okoznak semmilyen egészségi károsodásokat sem. Soron kívül Alaszka „rozsdásodó” folyói már az űrből is látszanak, elsavasodtak az egykor kristálytiszta vizek

A fizikusok évtizedekig azt hitték, hogy a megfoghatatlan neutrínóknak nincs tömegük, és fénysebességgel száguldoznak a kozmoszban, idővel azonban sikerült alátámasztaniuk későbbi elméleteiket, melyek szerint mégiscsak rendelkeznek valamekkora súllyal.

Az úgynevezett Csendes-óceáni Neutrínó Kísérlet (P-ONE) lényege, hogy egy olyan elszigetelt régióban létesítsenek fotodetektorokat, ahol nem érik őket háttérsugárzások, valamint függőlegesen elhelyezkedhetnek a vízben, ezáltal lefedve több kilométernyi területet – írta a Space.com.

Gyakorlati haszna ennek a konstrukciónak akkor lehet, ha meg tudják tisztítani a mikroorganizmusokban és sóban gazdag vizet a detektorok között, ezáltal mérhetővé válhatnak a neutrínók közötti kölcsönhatások, mégpedig egy napi szinten elvégzett kalibrációval.

Habár elméletben egyszerűnek hangzik egy ilyesfajta teleszkóp megalkotása, valójában rengeteg pénzt és időt kellene belefektetni – igaz, a tudósok bizakodóak, és úgy gondolják, akár az évszázad végére elkészülhet a korszakalkotó monstrum.

A Manchester United edzője azt mondja, ha kirúgják, majd máshol nyer trófeákat

Ten Hag egyelőre nem tudja, mi lesz vele, az FA-kupa megnyerését követően már nem volt olyan magabiztos, mint előtte.