Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
365,95 Ft
Euró
390,85 Ft
Font
457,72 Ft
Bitcoin
60,459 $

Karikó Katalin Solvay-díjat kapott az oltási technológián végzett munkájáért

Az oltásokban használt mRNS-technológián végzett kutatásáért Karikó Katalin kapta az idei, 300 euróval járó Tudomány a Jövőért Solvay-díjat.

Fotó: MTI/Máthé Zoltán
Belföld

Takács Petra

Szerkesztő

Megtudhatjuk a belga vállalkozás közleményből azt is, hogy Karikó Katalin a szintetikusan előállított mRNS biokémiai módosításával kapcsolatos munkájának köszönhetően állíthatták elő a vakcinák gyors kifejlesztési módját. Kutatását főképp a Pfizer/BioNTech és a Moderna használta fel, mellyel több életet is megmenthettek.

A HírTV cikkéből az is kiderül, hogy a szakértő eddig a második női kutató, aki elnyerte ezt a hatalmas megtiszteltetéssel járó díjat, emellett az eredményei azért is kifejezetten fontosak, mert a jövőben akár más betegségek leküzdésében is segítséget nyújthatnak, úgy mint a rák, az influenza, a malária és a HIV megbetegedések. Soron kívül Szentkirályi Alexandra megegyezett Lázár Jánossal a BKK-s dolgozói jegyekről

2013-ban alapították a Solvay-díjat, idén az első Solvay Kémiai Konferencia 100. évfordulója előtt is tisztelegnek vele, a díjátadó ünnepélyt pedig a brüsszeli Palais des Académies-ben tartják meg március 29-én, melyen Fülöp belga király is részt fog venni.