Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
361,59 Ft
Euró
389,35 Ft
Font
453,65 Ft
Bitcoin
63,780 $

23 ezernél is többen jelentkeztek űrhajósnak az Európai Űrügynökségnél

Egészen pontosan 23 600-an jelentkeztek asztronautának, közülük 1 931-an jutottak át az első pályázati fordulón.

Twenty20
Világűr

Kulcsár Péter

Szerkesztő
TÉMÁK

Több mint egy évtizede ez az első alkalom, hogy az Európai Űrügynökség (ESA) új űrhajósokat keres. Elmondták, a majdnem 23 600 érdeklődőből 1391-en kerültek be a következő pályázati fordulóba, melyen négyen, legfeljebb hatan juthatnak tovább.

A jelölteknek most a kognitív, technikai és mozgáskoordinációs képességeit fogják vizsgálni, továbbá személyiségtesztet kell kitölteniük. A következő lépések között egyéni és csoportos pszichológiai beszélgetések és tesztek is szerepelnek, majd orvosi vizsgálatot végeznek. Soron kívül Budán nyílik meg hamarosan az ország legnagyobb Aldi üzlete

Az ESA új űrhajósai az ügynökség állandó alkalmazottjaiként fognak részt venni az európai űrmissziókban. A legfeljebb hat új állandó tag mellett a szervezet további húsz tartalék űrhajóst is keres. A tartalékállományába az ESA kifejezetten bizonyos fokú testi fogyatékossággal élő jelentkezőket kíván felvenni Parastronaut nevű programja keretében. Az ESA 2022 őszén tervezi annak bejelentését, hogy kik kezdhetik meg az űrhajós karrierjüket – írta az MTI.

Az Európai Űrügynökség a világűr felderítésével és felhasználásával foglalkozik. Az 1975-ben alapított szervezetnek 29 tagállama van. 1985-ben hirdette meg első kutatási programját, a Horizon 2000-et, melynek keretében több űrszondát és csillagászati műholdat is indítottak. A 2002-ben meghirdetett Aurora-program célja, hogy a 2030-as évek elejére európai űrhajósok szálljanak le a Marson.

Magyarország 1991 óta tart fent kapcsolatot az ESA-val. 2003-ban együttműködési megállapodást írt alá, majd 2015 elején Magyarország az ESA teljes jogú tagjává vált.

Megtalálhatták az amerikai és ausztrál szörfösök holttesteit Mexikóban

Nagy valószínűség szerint a holttestek azok a személyek személyazonosságait rejtik, akik nemrég tűntek el.

Videón Haaland mesternégyese a Manchester City meccséről

Haaland nagy napon van túl, ugyanis mesternégyest szerzett a Manchester City legutóbb mérkőzésén, amivel válaszoltak az Arsenal üzenetére.

Vasárnap délután ismét pályára léphet Szoboszlai a Liverpoolban

Miután az elmúlt időszakban Szoboszlai Dominik nem egyszer a kispadról állt be, nem lehet tudni, hogy Klopp a nagy rangadó idején milyen formában számít rá.