Clouds
21 Budapest
Dollár
358,27 Ft
Euró
389,35 Ft
Font
443,92 Ft
Bitcoin
23,294 $

Néhány évtizeden belül kifogyhat űrhajósokból a NASA

TÉMÁK:
#NASA
Twenty20
Világűr
not image

Kulcsár Péter

Szerkesztő
TÉMÁK

Nemcsak az átlagos munkaadóknak okoz nehézséget az álláshelyek betöltése, a probléma már az amerikai űrügynökségnél is felütötte a fejét.

Az űrhivatal főnyomozói hivatalának legújabb jelentéséből kiderült, hogy a bevethető űrhajósok száma több mint ötven éve nem volt annyira alacsony, mint 2021-ben. A NASA-nak jelenleg mindössze 44 asztronautája van, ami lesújtó adat, hiszen 2000-ben még 150 űrhajósból álló legénységgel büszkélkedhettek.

Soron kívül Érdemes lesz felnézni a Netflixre februárban: íme a havi premierek listája

Ez a tendencia aggodalomra adhat okot azzal kapcsolatban, honnan fogják pótolni a kieső helyeket, illetve miként látják majd el egyáltalán szakképzett pilótákkal és űrhajósokkal az ambiciózus küldetéseket, például az újbóli holdra szállásokat és a Mars-missziókat.

Az asztronauták létszáma az előrejelzések szerint a 2022-es és a 2023-as pénzügyi évben a lemorzsolódás és a további űrrepülési szükségletek miatt a megcélzott küszöbérték alá fog esni. Az Űrhajózási Hivatal számításai szerint a létszám pontosan megegyezik a NASA 2022-es pénzügyi évben előírt repülési helyeinek számával” – állapította meg a jelentés.

Ennek következtében előfordulhat, hogy az ügynökség nem rendelkezi majd elegendő számú további űrhajóssal a váratlan lemorzsolódások és legénységi átcsoportosítások, illetve földi szerepek, például a programfejlesztésben való részvétel, az Űrhajós Hivatal vezetői és összekötői pozícióinak betöltése, valamint az ügynökség szóvivőjeként való szolgálat miatt – tették hozzá.

Bár meglepőnek tűnhet, hogy pont a NASA-nál nem találnak elegendő számú asztronautát, és nem tudnak időben újakat kiképezni, ám az ok rendkívül hétköznapinak tűnik: rengeteg asztronauta vonult nyugdíjba, a pótlásuk pedig sokkal nehezebb feladat, mint azt laikusok gondolnák.