Még nem tudni, miként reagálhatnak az üzletek az élelmiszer-árstopra
A Baromfi Termék Tanács elnöke szerint kevesebb csirkehús kerülhet a boltok polcaira, ezért összeültek a Magyar Húsipari Szövetség vezetőségével, hogy megvitassák a piaci helyzet változását.
Rengeteg a kérdés az eladókban a kormány árbefagyasztása kapcsán a Fény utcai piacon. A kormányrendeletet a kereskedők többsége még nem olvasta, pedig februártól már a tavaly október 15-i árhoz kell igazítaniuk a termékek értékét, amit április végig tartaniuk szükséges.
Az ATV Híradónak adott nyilatkozatában a Baromfi Termék Tanács elnöke, Csorbai Attila elmondta, húshiányra kell készülni, mivel az ágazat, így is nehéz helyzetben van:
A liszt árának befagyasztásáról is sok a kérdés a Magyar Gabonafeldolgozók Szövetségénél. Pótsa Zsófia főtitkár az televíziócsatorna megkeresésére azt mondta, a változás leginkább a kereskedelmi árrést érinti.
Míg a csirkemellfilé ára drasztikus módon emelkedett egy év alatt, addig a most befagyasztásra került sertéscomb ára tavaly csökkent, árát ennek ellenére rögzítették. Nem úgy, mint a burgonyáét, ami nem szerepel az árbefagyasztásban, bár 30,3 százalékkal kerül többe, mint 2021-ben.