Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
355,11 Ft
Euró
396,76 Ft
Font
475,11 Ft
Bitcoin
65,738 $

Kevesebbszer hagyták el otthonukat a magyarok januárban a járvány miatt

Budapesti mobilitási adatokból kiderült, a lakosság aktivitása feltehetően a covid-járvány miatt jelentősen csökkent.

...svg content...Twenty20
Belföld
Author image

Kulcsár Péter

Szerkesztő

A Google mobilitási indexe megmutatja, hogy a lakosság mekkora intenzitással végez egyes tevékenységeket, így például, hogy hogyan változik az élelmiszerüzletek vagy parkok látogatottsága az egyes földrajzi térségekben.

Budapesten több területen is elmaradt a szokásos aktivitás a korábban megszokottól, a leglátványosabb a tömegközlekedésben és a munkahelyen megmutatkozó különbség volt – írta a Portfolio. Soron kívül Fátyolfelhős, napos időnk lesz hétfőn, 19 fok körül alakul a hőmérséklet napközben

Az alapértékhez viszonyítva 26, illetve 23 százalékos visszaesést láthatunk  ebben. Az aktivitás ugyan a karácsonyi ünnepekhez képest nőtt januárban, de az ünnepek előtti időszak szintjét jellemzően nem éri el. 

Az, hogy az élelmiszerboltok és lakóövezetek aktivitása az alapérték felett jár, míg a közlekedésben, munkahelyeken, kiskereskedelemben visszaesett az aktivitás,  az élelmiszerboltok és lakóövezetek esetében az alapérték felett jár: az emberek tehát szívesebben maradnak otthon, az azon kívüli tevékenységeiket pedig összességében igyekeznek visszafogni – olvasható a riportban.

Legfőképpen a fővárosban erősödött az otthonmaradás és a home office, és bár vidéken is hasonló a tendencia, viszont az elmozdulás mértéke kisebb, mint Budapesten. Ebben a járványhelyzeten kívül gazdaságszerkezeti okok is szerepet játszanak, hiszen a szolgáltató szektor nagyobb súlya a fővárosban több lehetőséget teremt az otthoni munkavégzésre.