Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
366,32 Ft
Euró
392,17 Ft
Font
458,13 Ft
Bitcoin
63,262 $

Űrkertészetben termeszthetik a holdbázison felszolgált ínyencségeket

A NASA mellett a Japán Űrkutatási Ügynökség (JAXA) is nekilátott az űrben történő élelmiszertermelés alternatív módjai utáni kutatómunkának.

NASA
Világűr

Kulcsár Péter

Szerkesztő
TÉMÁK

A japán űrhivatal a közelmúltban végzett tanulmányok során olyan élelmiszereket tudott feldolgozni, amelyek segíthetnek az űrállomásokon és űrhajókon tartózkodó asztronautáknak túlélni a hosszú távú küldetéseket.

Kísérleteik érdekességei közé tartozik, hogy speciális táplálékokat biztosítanak növények által, amiket a Föld felszínének szilárd talaján kívül a kozmosz legtávolabbi szegleteiben is termeszteni lehet – írta a Horti Daily magazin. Soron kívül Ezt a férfit keresi a rendőrség a szentesi gyilkosság ügyében

A JAXA legújabb fejlesztései az űrbéli élelmiszerek kapcsán többek között az úgynevezett kultúrzsák-technológiáról szólnak, melyet korábban már a Nemzetközi Űrállomáshoz (ISS) csatlakoztatott japán Kibo kísérleti modulon is teszteltek. A korszakalkotó eljárás koncepciójának kidolgozásában ben több magánvállalkozás is részt vett, így például a Kirin Holdings Company és a Takenaka Corporation is.

A JAXA új műanyag kultúrzsákját először 2021 augusztusa és októbere között tesztelték, több mint 48 napon keresztül. A kis zsákokban a növényeket kellő odafigyeléssel, kompakt méretekkel rendelkező, 44 centiméter átmérőjű, 5 kilogramm súlyú edényekben termesztették az űrben uralkodó zord körülmények között.

Tavaly a NASA szakemberei olyan élelmiszer-rendszert tudtak kiépíteni, melynek révén sikerült előrukkolniuk az első űrbéli chilipaprika-terméssel, amit egy különleges kialakítású öntözőrendszernek köszönhetően tudtak elérni, melynek segítségével fenntartható a növénytermesztés mikrogravitációs körülmények között.