Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
365,92 Ft
Euró
392,18 Ft
Font
458,24 Ft
Bitcoin
62,216 $

Tarol a szabad felhasználású jelzáloghitel Magyarországon

2021-ben évi százmilliárd forintra nőtt a hazai piac, ám hiába emelkedik évről évre, az összállomány csökken.

Twenty20
Belföld

Kulcsár Péter

Szerkesztő
TÉMÁK

A személyi kölcsönök mellett a szabad felhasználású jelzáloghitelek iránt is egyre nő a kereslet, tavaly már a százmilliárdos szintet súrolhatta a piac.

Egyre erőteljesebb a kereslet a szabad felhasználású jelzáloghitelek iránt: az új szerződések összege 2021 első tizenegy hónapjában elérte a 89 milliárd forintot, ez 20,4 százalékos növekedés a megelőző év azonos időszakához képest – írta a Világgazdaság. Soron kívül Ezentúl az önkéntesek is csak erkölcsi bizonyítvánnyal dolgozhatnak a gyerektáborokban

A keresletet több tényező is támogathatta az elmúlt időszakban. Az egyik, hogy az Otthonfelújítási program januári elindulásával megnőtt a kereslet a nagyobb összegben is igényelhető fogyasztási hitelek – a személyi kölcsönök és a jelzáloghitelek – iránt.

A jelzáloghitelek piacát erősíti az is, hogy az árazásuk csak kicsivel jár a lakáshiteleké felett. Az MNB adatai szerint novemberben 5,54 százalékos volt a szerződésekben szereplő éves átlagos kamatláb ezeknél a kölcsönöknél.

Bár a szabad felhasználású jelzáloghitelek iránti kereslet már hosszú évek óta nő, az emelkedő mértékű új kihelyezések egyelőre nem elegendők az állomány hosszú évek óta tartó csökkenésének megállításához.

Az elnöki székébe is kerülhet Bidennek a TikTok betiltása

Nem várt hatása lehet az elnök által is támogatott törvénynek.