Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
364,53 Ft
Euró
390,80 Ft
Font
457,94 Ft
Bitcoin
63,849 $

Megjelentek az árbefagyasztás pontos szabályai

Péntek este a kormány közzétette a február 1-je és május 1-je között érvényes árbefagyasztás szabályait.

Twenty20
Belföld

Kulcsár Péter

Szerkesztő
TÉMÁK

A kormány új rendelkezése a Magyar Közlönyben megjelent szabályok alapján összesen hét termékre fog vonatkozni: kristálycukor, búza finomliszt, 2,8%-os UHT tej, csirkemell, csirkefarhát, sertéscomb, napraforgó étolaj.

A boltoknak a 2021. október 15-én érvényes bruttó kiskereskedelmi árat kell alkalmazniuk, ám ha ez nem áll rendelkezésükre, akkor az október 15. előtti bruttó kiskereskedelmi árral kell számolniuk. Soron kívül Ezek az újítások jöhetnek az iOS 18-cal

Ha a kereskedő tavaly október 15-én kedvezményesen értékesítette az érintett árucikket, tehát például éppen akciós volt, akkor a kedvezményes értékesítés előtti legutolsó nem kedvezményes árat kell használni.

A számlázott átadási árnak vagy az önköltségi árnak szintén meg kell egyeznie a tavaly október 15-én érvényes átadási vagy önköltségi árral, és a befagyasztott árazás során egyéb költség vagy díj nem számolható fel.

A kereskedők kötelesek az október 15-én forgalmazott termékek forgalmazására és naponta legalább a hét adott napjára vonatkozó 2021. évi átlagos napi mennyiség árusítására, ezenkívül az üzletben jól látható helyre ki kell függeszteniük az általános politikai koordinációért felelős miniszter által meghatározott tartalmú és formájú tájékoztatását, csomagküldő esetén pedig a nyitólapon közzétenni.

Ha valaki megsérti a szabályokat, akkor a Nemzeti Élelmiszer-biztonsági Hivatal szankcióival számolhat, melynek értelmében 50 ezer forinttól 3 millió forintig terjedő bírság szabható ki, ismételt jogsértés esetén pedig ideiglenesen be is zárathatják az üzletet, legalább egy napra, legfeljebb hat hónapra.