Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
365,49 Ft
Euró
391,28 Ft
Font
458,11 Ft
Bitcoin
63,472 $

Létrehozták a látható univerzum egyik legnagyobb háromdimenziós térképét

A Sötét Energia Spektroszkópiai Műszer (DESI) első felmérésének adatai az univerzum eddigi legnagyobb és legrészletesebb 3D-s térképét eredményezték – a lenyűgöző kép a galaxisok gigantikus kozmikus hálóját mutatja be több milliárd fényévnyi távolságban.

Berkeley Lab
Világűr

Kulcsár Péter

Szerkesztő
TÉMÁK

A fotó 7,5 millió galaxist tartalmaz mintegy 5 milliárd fényév távolságon belül a Szűz csillagkép irányában, míg a Föld a bal alsó sarokban lelhető fel. Mivel a kozmosz nagyméretű szerkezete jól látható, érthető, miért nevezték el a kutatók a szóban forgó rendszert kozmikus hálónak.

Rengeteg szépség rejlik benne. A galaxisok eloszlásában a 3D-s térképen hatalmas halmazok, filamentumok és üres térségek vannak, ezek a világegyetem legnagyobb struktúrái, de bennük megtaláljuk a nagyon korai világegyetem lenyomatát, és az azóta eltelt időszak tágulásának történetét is” – mondta Julien Guy, a DESI projektet irányító Berkeley Lab tudósa.

A DESI részletes adatokat gyűjt a galaxisok színspektrumáról, amelyből kiderülhet, hogy egy adott galaxis valójában milyen messze lehet. Mivel az univerzum folyamatosan tágul, a távolabbi galaxisok fénye megnyúlik, így a hullámhosszuk tovább tolódik a spektrum vörös vége felé, ezért általánosságban elmondható, hogy a vörös színűnek tűnő galaxisok távolabb vannak, a DESI pedig éppen ezt a tulajdonságot használja fel a térkép háromdimenziós felépítéséhez.

Az arizonai Mayall-teleszkópra telepített DESI egy meglehetősen egyedi berendezéssel végzi méréseit. A fény hat darab, hatalmas méretű lencsén keresztül áramlik, majd egy robotikus pozicionálókkal vezérelt száloptikai kábelekből álló tömb fogja be, amelyek 10 mikronos pontossággal képesek a kábeleket a helyükre mozgatni. Innen a fényt 10 spektrográfba küldik, amely elemzés céljából különböző színekre bontja.

Forrás Berkeley Lab

A jelenlegi térkép a DESI 2021-es működésének első hét hónapja alatt készült, és mire az elsődleges küldetése 2026-ban befejeződik, a műszer több mint 35 millió galaxist fog katalogizálni, amelyek akár 11 milliárd fényév távolságra is szétterülhetnek.

Ez az adathalmaz új részleteket fog felszínre hozni a galaxisokról, a fekete lyukakról, a kvazárokról és a sötét energiáról, továbbá a világegyetem tágulását felgyorsító titokzatos erőről.

Videón a Barcelona kapusának hatalmas potyagólja

Az Arsenal után a Barcelona kapusa is óriási potyagóllal hívta fel magára a figyelmet, de a Valencia ennél is rosszabbul járt.

Újabb nagy baleset történt az M3-ason, négy kamion ment egymásnak

Rövid időn belül ez már a harmadik nagyobb baleset az M3-as autópályán, ezúttal négy kamion futott egymásnak.