Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
364,20 Ft
Euró
390,23 Ft
Font
456,08 Ft
Bitcoin
57,848 $

Jogvédő szervezet: Bolsonaro fenyegetést jelent a brazil demokráciára

A Human Rights Watch nevű nemzetközi emberi jogi szervezet meglehetősen lesújtó kritikával illette a brazil elnököt.

Fotó: EPA/Joedson Alves
Dél-Amerika

Nagy Noel

Szerkesztő

Elmondásuk szerint az idei brazil választások jelentős próbatétel elé fogják állítani az ország demokráciáját Jair Bolsonaro elnök különböző fenyegetései miatt, aki többek között a választási rendszer szabályszerűségét is megkérdőjelezte már – írja a Reuters.

A HRW jelentésében kifejezetten megkérte a brazil Legfelsőbb Bíróságot, a Kongresszust és a többi demokratikus intézményt, hogy legyen kitartóak és álljanak ellen minden kísérletnek, amivel Bolsonaro alá akarja ásni a választási folyamatokat. Soron kívül Ösztöndíjjal jutott be a Harvardra egy budapesti gimnázium tanulója

„Bolsonaro elnök megpróbált meggyengíteni a demokrácia alappilléreit azzal, hogy bizonyíték nélküli alaptalan állításokkal megtámadta az igazságszolgáltatást, választási csalással vádolta őket”

tette hozzá Maria Laura Canineu, a HRW brazil irodájának vezetője.

A HRW emberi jogi jogsértésekről szóló éves jelentésében rávilágított, hogy Bolsonaro több jogsértést is elkövetett: megsértette az őslakosok jogait, a női jogokat, a fogyatékkal élők jogait és a véleményszabadságot is.

Brazília elnöke például olyan törvényjavaslatot terjesztett a parlament elé, amelyben korlátozta volna az őslakosok földhasználati jogait, hogy a számukra hatalmas jelentőséget hordozó földeken Bolsonaroék illegális aranybányászatot tudjanak folytatni.

Jair Bolsonaro hivatali ideje alatt ráadásul az Amazonas-esőerdő irtása olyan szintekre emelkedett, amelyen utoljára 2006-ban volt – és ezt még csak nem is titkolják, ez a hivatalos kormánynyilvántartásokból is kiderül.

A HRW ráadásul kiemelte azt is, hogy Bolsonaro álhíreket terjesztett a koronavírus-járványra vonatkozóan, különösen a vakcinákra vonatkozóan. A szervezet kiemelte azt is, hogy 2020-ban rekordszámban hunytak el emberek rendőrségi akciók miatt, amelyet szintén érdemes figyelemmel kísérni.

Kikapott a PSG a Dortmundtól a Bajnokok Ligája elődöntőjének első mérkőzésén

A PSG egy nagyon erős Dortmund ellen játszott a Bajnokok Ligája elődöntőjének első mérkőzésén.

Adatvédelmi botrányba keveredhet az egyik legismertebb légitársaság

Vizsgálatot indított az ausztrál Qantas légitársaság egy lehetséges adatvédelmi probléma miatt, amely során nyilvánossá válhattak egyes utasok személyes adatai.