Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
355,71 Ft
Euró
386,98 Ft
Font
451,92 Ft
Bitcoin
66,861 $

Hetekkel a dél-afrikai felfedezése előtt már Kanadában lehetett az omikron

A Dalhouise Egyetem kutatói által közzétett tanulmány alátámasztja, hogy már jóval korábban elkezdhetett terjedni az omikron, mint ahogy beazonosították.

...svg content...Koronavírustesztre vesznek vizsgálati mintát egészségügyi dolgozók egy washingtoni tesztállomáson 2022. január 10-én. Stephane Bancel, a Moderna amerikai gyógyszeripari vállalat vezérigazgatója bejelentette, hogy a cég dolgozik már az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) omikron nevû változatára szabott oltóanyag fejlesztésén. MTI/EPA/Michael Reynolds
Észak-Amerika

Nagy Noel

Szerkesztő

A kutatók ugyanis felfedezték, hogy több héttel azelőtt, hogy a dél-afrikai tudósok bejelentették a variáns felfedezését, már jelen volt az omikron a szennyvízmintákban a kelet-kanadai Nova Scotia tartományban – írja a National Post.

Nova Scotiában hivatalosan az első omikronos esetet december 13-án azonosították, míg a dél-afrikai kutatók november 24-én hozták nyilvánosságra, hogy új variánst fedeztek fel. Ezzel szemben a szennyvízvizsgálatok kimutatták, hogy már november közepén is jelen volt a vírustörzs a tartományban. Soron kívül Fico elleni merénylet: a rendőrség nem tartja kizártnak, hogy a merénylő nem magányos farkas volt

A kanadai kutatók egyébként a szennyvízvizsgálatok alapján szokták megállapítani, hogy egy adott variáns mennyi idő alatt válhat dominánssá az adott térségben. Ehhez az alfa (brit) esetében néhány hónap kellett, a delta esetében másfél hónap, az omikron esetében pedig két hét.

Ez utóbbi adat pedig jól mutatja, hogy mennyire szélsebesen terjed az omikron a korábbi variánsokhoz képest is – ellenben mindenképpen jó hírként kezelendő, hogy látszólag enyhébb megbetegedést okoz.

A brit adatok mutatták, hogy viszonylag gyorsan rekordmennyiségű fertőzöttet eredményezett az új variáns, azonban a járványhullám gyorsan el is ért a csúcsára. Az elmúlt hetek robbanása után a brit számok csökkenőben vannak, mely mutatja a járvány lassulását.

Bajnok a Manchester City, ismét lemaradt az aranyéremről az Arsenal

Az Arsenal közel lehetetlen helyzetből várhatta az angol bajnokság utolsó fordulóját, aminek a Manchester City volt a legnagyobb esélyese.