Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
361,83 Ft
Euró
389,13 Ft
Font
452,57 Ft
Bitcoin
63,196 $

A Szputnyik V fejlesztője is óva intett a gyakori emlékeztető oltásoktól

Számos vakcinát fejlesztett már ki működése során az orosz Gamaleja Intézet, amely így rendkívüli szaktudással rendelkezik a védőoltások terén.

Az orosz egészségügyi minisztérium által közreadott kép a Nyikolaj Gamaleja Nemzeti Járványügyi és Mikrobiológiai Kutatóintézet által kifejlesztett koronavírus elleni vakcinát tartalmazó fiolákról Moszkvában 2020. augusztus 11-én. Vlagyimir Putyin elnök kedden bejelentette a Covid-19 elleni elsõ orosz vakcina hivatalos bejegyzését. Forgalomba a készítmény 2021. január 1-tõl kerül. MTI/EPA/Orosz egészségügyi minisztérium
Európa

Nagy Noel

Szerkesztő

Ez pedig azt is jelenti, hogy komolyan kell venni, amikor az oltásokról, akár a koronavírus-vakcinákról beszélnek, hiába alakult ki egy negatív stigma az orosz vakcinák körül a világpolitikai helyzet miatt. Többek között ugyanis magyar kutatások is igazolták már, hogy a Szputnyik V az egyik, ha nem a legjobban működő vakcina.

Az új variánsok felbukkanása miatt egyre több szakértő javasolja a gyakori emlékeztető oltások felvételét, ezen a téren az egyik legradikálisabb ötletként az merült fel, hogy háromhavonta oltsák újra az embereket, mert akkor kezd el csökkenni egy vakcina hatékonysága. Soron kívül 400 fős küldöttséggel érkezik a kínai elnök, aki miatt a légteret is lezárhatják

Németországban, Izrael és Franciaországban is többek között pedig lerövidítették a „rendes oltások” és az emlékeztető oltások közötti időtartamot, hat hónapról háromra, elsősorban az omikron variáns megjelenése és szélsebes terjedése miatt.

Denisz Logunov, a Gamaleja Intézet helyettes-vezetője azonban óva intett a gyakori emlékeztető oltásoktól, kifejezetten attól, hogy háromhavonta újraoltás magukat az emberek – idézte a Sputnik News. A SolovyovLive Youtube-csatornánok adott nyilatkozatában kiemelte:

„Háromhavonta oltakozni vagy háromhavonta emlékeztetőket felvenni nem tűnik túl ideális megoldásnak nekem”

A Szputnyik V vakcina körül egyébként az Európai Unióban is megy a hercehurca, az EMA nem akarja egyelőre jóváhagyni az orosz vakcinát. Ez számos magyarnak rossz hír, mert az országban sokan a Szputnyikkal oltakoztak korábban.