Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
355,71 Ft
Euró
386,98 Ft
Font
451,92 Ft
Bitcoin
67,383 $

Ritkaföldfémek helyett grafénnel működő érintőképernyőket fejlesztettek ki brit tudósok

Az indium az egyik legritkább fém a Földön, ennek ellenére a mindenütt jelenlévő elektronikus eszközök kulcsfontosságú összetevője. Mérnökök most bemutatták, miként lehet az indiumot grafénre cserélni, hogy ugyanolyan elektronikus tulajdonságokkal rendelkező eszközöket lehessen készíteni.

...svg content...Twenty20
Technológia

Kulcsár Péter

Szerkesztő

Az indium-ón-oxid (ITO) vékony filmrétegei nagy elektromos vezetőképességűek és fényáteresztőek, így tökéletesen alkalmasak számos kijelzőtechnológiához, többek között LCD, OLED, e-ink és érintőképernyők, valamint LED-es világítás, üvegbevonatok és napelemek készítéséhez.

A probléma az, hogy az indium nem igazán elterjedt. Bár technikailag nagyobb mennyiségben fordul elő, mint például az arany és az ezüst, az indium ritkán található meg elemi formában a földkéregben, ezért más fémek, általában a cink bányászatából származó ércek melléktermékeként kell kinyerni. Mindezekből kifolyólag Európában, az Egyesült Államokban, Ausztráliában és Japánban is a kritikus nyersanyagok listáján szerepel.

Nem meglepő tehát, hogy a tudósok gyakoribb alternatívák után kutatnak. Korábbi vizsgálatok során ígéretes jelöltekre bukkantak a szén nanocsövekben, a réz nanodrótokban, illetve az úgynevezett üveges polimerekben, egy új tanulmányban a Paragraf és a londoni Queen Mary Egyetem kutatói pedig grafénben találhatták meg a tökéletes anyagot.

A mindössze egy atomnyi vastagságú szénlapból álló grafén számos hasznos elektronikus és optikai tulajdonsággal rendelkezik, ezenfelül a szén az egyik legnagyobb mennyiségben előforduló elem a Földön, ami szintén hasznos tulajdonság.

A kutatók első körben egy grafénréteget vittek fel egy átlátszó hordozóra egy fémorganikus kémiai gőzfázisú leválasztásnak nevezett technikával, majd később salétromsavval vegyítve adagolták, hogy növeljék a vezetőképességét, ezt követően lézerrel egy meghatározott mintázatba maratták, hogy anóddá váljon. Az így kapott grafénalapú OLED-eszközről bebizonyították, hogy ugyanolyan jól működik, mint a régi indium-ón-oxidos megoldások.

Bár más tanulmányok már megmutatták, hogyan lehet a grafént az indium helyettesítésére használni, az így kapott eszközök nem voltak olyan hatékonyak és vezetőképesek, mint az eredetiek. A csapat szerint a fő probléma az, hogy a grafént általában egy másik leválasztási módszerrel egy fémkatalizátorra helyezik, majd átviszik az átlátszó hordozóra, ez a plusz lépés azonban olyan szennyeződéseket hozhat be, amelyek befolyásolják a teljesítményt.

A kirakós néhány darabját azonban még helyére kellene helyezni, mielőtt a szénalapú anyag a tudósok által remélt csodafegyverré válhat. Az indium a ritkasága ellenére még mindig viszonylag olcsó, míg a grafént jelenleg költséges tömegesen előállítani. Ez a gazdasági helyzet azonban változóban van, mivel a Paragrafhoz hasonló vállalatok olyan gyártási módszereket fejlesztenek ki, amelyekkel olcsóbban, nagyobb léptékben lehet az ominózus anyagot legyártani.

Soron kívül Hét falut kellett evakuálni a nagy indonéz vulkán villámok szórta kitörése miatt (fotóval)