Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
355,53 Ft
Euró
386,78 Ft
Font
451,69 Ft
Bitcoin
66,745 $

Elutasította a NATO Oroszország követeléseit

Jens Stoltenberg, a NATO főtitkára közölte a pénteki sajtótájékoztatója során, hogy a katonai szövetség nem fog felhagyni európai terjeszkedésével.

...svg content...Fotó: EPA/Pool/Olivier Hoslet
Európa

Nagy Noel

Szerkesztő

Oroszország decemberben egy egész listát állított össze, amelyben követeléseiket fogalmazták meg a NATO-val és az Egyesült Államokkal szemben, amelyekért cserébe hajlandók lennének enyhíteni a feszültséget az ukrán határon, ahol százezres nagyságrendben sorakoznak az orosz haderők.

A követelések között szerepelt, hogy a NATO nem fogja felvenni tagjai közé Ukrajnát és Grúziát, valamint nem fognak csapatokat bevetni az orosz határ közelében. A Kreml ezen felül azt követelte, hogy az USA nem fog katonai bázist létrehozni volt szovjet államokban, és nem is fog katonai együttműködésbe lépni velük. Soron kívül Gigantikus légtisztító lehet az emberiség ütőkártyája a klímaváltozás elleni küzdelemben

Oroszország cserébe azt ígérte, hogy jelentősen csökkenteni fogja a hadgyakorlatainak a számát, valamint a kisebb szintű provokációkat, mint a légterek megsértését – ezt ugyan már nem egy alkalommal megígérte Moszkva és egyszer sem lett belőle semmi.

Jens Stoltenberg, a NATO főtitkára azonban egyértelművé tette, hogy nem fognak engedni Moszkva számára és visszautasítják a követeléseiket – idézte a The Hill. A NATO külügyminisztereinek találkozóját követő sajtótájékoztatón ugyanis kijelentette:

„Nem fogunk kompromisszumokat kötni az alapelveink terén, beleértve minden szuverén nemzet jogát, hogy kiválassza a saját útját, hogy milyen biztonsági megállapodás részese akar lenni”

Stoltenberg ezen megjegyzése a korábbiakkal együtt pedig egyértelművé teszi, hogy a NATO nem fog engedni Oroszországnak, így ezen az úton nem fog enyhülni a feszültség. A főtitkár közölte azt is: hajlandó fegyverkorlátozásról tárgyalni az oroszokkal, de nem engedi Putyinnak, hogy megmondja, hogyan védje meg a tagországokat a szövetség.

Oltásellenes szülők perelnek gyermekorvosokat Magyarországon

Riasztó mértékű az oltásellenes lobbi térhódítása Magyarországon.