Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

AKTUÁLIS

AKTUÁLIS

Csaknem 900 ezer magyar nem eszik elég húst, mert nem tudja megvenni

Csaknem 900 ezer magyar nem eszik elég húst, mert nem tudja megvenni

Csaknem 900 ezer magyar nem eszik elég húst, mert nem tudja megvenni
Fotó: Húskészítmények a VADEX Zrt. standján a 78. Országos Mezõgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásár (OMÉK) szakmai napján a Hungexpo Budapesti Vásárközpontban 2017. szeptember 19-én. MTI Fotó: Máthé Zoltán

Alig akad olyan EU-s ország, ahol rosszabb a helyzet.

Hazánkban csaknem egymillió felnőttet érint az élelmiszer-szegénység, vagyis ennyien nem engedhetik meg maguknak, hogy kétnaponta húst, vagy ennek vegetáriánus megfelelőjét fogyasszák. Bár az olasz adatok hiányoznak, a 26 EU-s országból csupán három helyen ennél súlyosabb a probléma.

A cikk a videó után folytatódik

A friss adatok szerint Bulgáriában a legrosszabb a helyzet, ahol a lakosság majdnem negyedét, 24 százalékot érinti az élelmiszer-szegénység. Kicsit jobb eredményt mértek Romániában (12,5 százalék) és Görögországban (11,3 százalék) is, Németország és Magyarország területén pedig a lakosság 10,5 százaléka szenved az élelmiszer-szegénységtől.

Ezzel szemben a lista másik másik végén található Cipruson a lakosok csupán 0,7 százalékát érinti a probléma, de Írországban is csak 0,9 százalékot mértek. A legjobban teljesítő országok között szerepelt még Svédország, Hollandia és Dánia – számolt be a Pénzcentrum.

A Magyarországon mért 10,5 százalék az EU-ban átlagosan tapasztalható élelmiszer-szegénység kétszeresét jelenti, a gyakorlatban pedig 870 ezer embert. Ez az arány pedig nem javul, ugyanis 2019-ben szinte ugyanez az eredmény született, a lakosság 10,4 százaléka nem tudott kétnaponta húst fogyasztani.

A statisztikát látva további aggodalomra ad okot, hogy évtizedek óta nem tapaszalt infláció van éppen hazánkban, ami a gazdasági elemzők szerint egy ideig velünk is fog maradni. Az élelmiszerárak emelkedése várható, és bár a csúcsdrágulás a zöldségeket érinti, a húsok ára is felszökik, így várhatóan egyre több lesz az olyan család, ahol a szükségesnél ritkábban kerül hús az asztalra.