Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
355,71 Ft
Euró
386,98 Ft
Font
451,92 Ft
Bitcoin
67,232 $

„Két hónapon belül vége lehet a járványnak az omikron segítségével”

Meglehetősen optimista jóslatot tett egy dán epidemiológus, amelynek kapcsán sokan remélik, hogy valóra válik.

...svg content...Fotó: EPA/Abir Sultan
Európa

Nagy Noel

Szerkesztő

Tyra Grove Krause, Dánia legfőbb epidemiológusa és az állami Serum Intézet vezetője a dán TV2-nek adott interjújában fogalmazott úgy, hogy a közeljövőben tetőzhet az új fertőzöttek száma a jelenlegi járványhullámban.

Mint fogalmazott, egy frissen elvégzett tanulmány szerint az omikron esetében kevesebb, mint feleakkora a kórházba kerülés valószínűsége, így a súlyos lefolyás lehetősége, mint amit a delta variáns esetében lehetett tapasztalni. Soron kívül Ezek a legnépszerűbb hazai úti célok a pünkösdi hosszú hétvégén

A televíziónak adott interjújában kitért arra is, hogy ha minden jól megy és az omikron tényleg nem lesz súlyosabb az eddigi variánsoknál, akkor akár két hónap múlva vége lehet a járvány súlyosabb részének:

„Azt gondolom, ha kihúzzuk a következő két hónapot, a fertőzöttek száma csökkenésnek indul és újra visszakapjuk a rendes életünket”

Krause interjúja pedig csak megerősítése annak, amely az elmúlt idők során bizalomra adhatott okot, hogy az omikron tényleg enyhébb a korábbi vírustörzseknél. Egy brit tanulmány például arra mutatott rá, hogy 50-70 százalékkal kisebb a kórházba kerülés valószínűsége az omikron esetében.

Az epidemiológus ugyanakkor egyértelművé tette, hogy nem szabad ettől még hátradőlni, az előttünk álló hónapokban még fent kell tartani a védekezést, fel kell venni a vakcinát, hogy egyszer és mindenkorra sikerüljön magunk mögött tudni ezt a rémálmot.

„Az omikron január végén fog tetőzni, februárban pedig már enyhülni fog a fertőzöttségi nyomás, így az egészségügyre helyezedő nyomás is. Januárban azonban még keményen kell dolgoznunk, az omikron nem megy sehova és terjedni fog a következő hónapokban”

Hozzátette: „amikor viszont ennek vége, akkor jobb helyzetben leszünk, mint korábban. Hosszabb távon pedig arra tudunk jutni, hogy a koronavírus ugyan itt van, de már megfogtuk és csak a leginkább veszélyeztetetteket kell beoltanunk”.

Fontos megjegyezni, hogy Magyarországon más a járvány dinamikája, mint Dániában, ezért az időpontok nem biztos, hogy egyezni fognak – az is elég azonban, ha a végkifejlet ugyanaz, mint amit Krause jósol.

Klopp megerősítette, a Liverpool az utolsó klubja Angliában

Szoboszlai Dominik edzője nem fog más csapatot irányítani Angliában, és azt mondja, hosszú szünetre megy.