Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
354,05 Ft
Euró
385,47 Ft
Font
449,36 Ft
Bitcoin
66,014 $

Népirtás színhelyén nyitott autókereskedést a Tesla

Saját kínai közösségi médiás oldalán jelentette be a hírt a legnagyobb elektromos autógyártó, amiből még garantáltan botrány lesz.

...svg content...Fotó: EPA/Alex Plavevski
Ázsia

Nagy Noel

Szerkesztő

A Wall Street Journal szúrta ki a Tesla hivatalos Weibo-oldalára kirakott közleményét, miszerint autókereskedést nyitnak Hszincsiang régióban. Ez azért problémás, mert épp ebben a régióban hajt végre a kínai kormány népirtást és egyéb súlyos jogsértéseket a muszlim ujgurok ellen.

Éppen a múlt héten írta alá Joe Biden azt a jogszabályt, mely megtiltja az olyan vállalatokkal való kereskedelmet, amelyek részt vesznek az ujgurokkal szembeni jogsértésekben. Még decemberben számos ilyen céget neveztek meg, amelyeket szankciókkal is sújtottak. Soron kívül Robert Fico már nincs életveszélyben

Anthony Blinken külügyminiszter is felszólította a múlt hét folyamán a kínai kommunista kormányt, hogy azonnal hagyjanak fel az ujgur és egyéb muszlim kisebbségek sérelmére elkövetett jogsértésekkel, köztük emberiség elleni bűntettekkel.

Az USA közelmúltban ezen felül diplomáciai bojkottot is hirdetett a pekingi téli olimpiára vonatkozóan, amely szintén összefügg a jogsértésekkel. Mindennek ellenére azonban az Elon Musk-féle Teslát ez nem nagyon hatotta meg.

A Tesla ugyanis bejelentette, hogy autókereskedést és bemutatótermet nyitottak Hszincsiang tartományi fővárosában, Urumqi-ban. Nem ez az első ügylete a Teslának a kínai kormánnyal, a közelmúltban Sanghajban nyitottak egy gyárat, amely sokat segített a cég profitjainak növelésében.

Az amerikai kormány számos független jelentésre támaszkodva jelentette ki, hogy népirtást követnek el az ujgurok ellen. A kínai kormány pedig azzal védekezik, hogy a terrorizmus elleni harchoz szükséges a megfigyelés és az úgynevezett „átnevelő táborok”.

Számos amerikai cég részt vett az ujgurok kiaknázásában, többek között az Apple beszállítói is kényszermunkát alkalmaztak, de a Best Buy és a Home Depot kereskedelmi láncoknak is ki kellett vonnia olyan termékeket a polcokról, amelyeknél felmerült a kényszermunka gyanúja.

16 nő vádolja szexuális zaklatással David Copperfieldet

Tizenhat nő vádolta meg David Copperfield bűvészt szexuális visszaéléssel és helytelen viselkedéssel.

Felszállás közben kapott lángra egy hatalmas Boeing utasszállító egyik hajtóműje (videó)

Ezúttal felszállás közben akadtak gondok a Boeing egyik utasszállítójával, amiről videó készült, mely bizonyítékként szolgálhat a vizsgálat során.

Óriási hajrával biztos kupainduló a Chelsea

Köszönhetően a riválisok sorozatos pontvesztésének és a Chelsea nagy hajrájának, a londoniak ott lesznek az egyik európai kupában a következő szezonban.