Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
355,11 Ft
Euró
396,76 Ft
Font
475,11 Ft
Bitcoin
65,821 $

Jelentés: Kína rengeteg adatot lop nyugati közösségi médiacégektől

A hatalmas internetes megfigyelő hálózatát felhasználva komoly mennyiségű adatot szokott bányászni a nyugati fejlesztésű platformokról.

...svg content...A Hszinhua kínai hírügynökség által közreadott képen Hszi Csin-ping kínai elnök int, miközben orosz hivatali partnerével, Vlagyimir Putyinnal videokonferencia keretében folytat megbeszélést Pekingben 2021. december 15-én. MTI/AP/Hszinhua/Huang Jingwen
Ázsia
Author image

Nagy Noel

Szerkesztő

A Washington Post több száz belső kínai dokumentumot, szerződést és céginformáció áttekintését követően számolt be arról, hogy Kína közvélemény-elemző szoftverének felhasználásával különösen nagy mennyiségben szerez adatokat.

Az eredetileg politikailag érzékeny információk azonosítására szolgáló szoftvert nem csak a belső közösségi médiás piacra használják, hanem fontos információgyűjtésre is, amelyet külföldi célpontok ellen végeznek az amerikai platformokon, mint a Facebook és a Twitter. Soron kívül Gyász: elhunyt Karsai Dániel

A Washington Post beszámolója szerint nem csak létező szoftvert használ a kínai kormány adatgyűjtésre, hanem kifinomultabb programok fejlesztésébe is belekezdett. Az oknyomozásban például megemlítenek egy 320 ezer dollárért fejlesztett szoftvert, amely a Facebookon és a Twitteren gyűjt adatot külföldi újságírókról és értelmiségiekről.

Vannak olyan szoftverek is, amelyeket a hongkongi és hszincsiangi tartalmak, főként külföldi nyelvű tartalmak elemzésére alkalmaznak. E két helyen, amelyek miatt sokszor szokták kritizálni az állampártot, már 2020 óta működnek ezek a programok.

Egy másik, 300 ezer dollárba kerülő programot pedig a Facebook-Twitter-YouTube hármasán alkalmazzák szintén arra, hogy ismert nyugati újságírókat, valamint befolyásos üzleti és politikai karaktereket figyeljenek meg, valamint bányásszanak róluk adatokat.

A kínai kormány még nem reagált a Post által feltárt problémákra, várható reakciójukban viszont biztosan tagadni fogják a vádakat, vélhetően még némi USA-kritikát is belefűznek. Minden alkalommal, amikor kritika éri Pekinget, ez szokott lenni a reakció.

Az USA és Kína kapcsolata nem éppen volt felhőtlen az elmúlt évek során, többek között Hongkong teljes elnyomása és az ujgurokkal szembeni népirtás miatt. Tajvan kérdése is folyamatos ütközőpont Kína és a nyugat között, mely miatt folyamatosak a viták.

Gyurcsány Ferenc Karsai Dániel haláláról: „Elment egy kitűnő ember”

Gyurcsány Ferenc korábbi miniszterelnök hosszabban reagált Karsai Dániel halálhírére, ami időközben bejárta a sajtót.