Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
354,91 Ft
Euró
385,42 Ft
Font
451,13 Ft
Bitcoin
70,095 $

A világ legszigorúbb járványügyi korlátozása miatt jóformán éhezik a kínai lakosság

Kína a világ legszigorúbb járványügyi korlátozásait vezette be, melyek értelmében olyan karanténszabályok vannak érvényben, hogy a lakosok nem hagyhatják el otthonukat.

...svg content...Koronavírus-vizsgálathoz állnak sorban Hszianban 2021. december 23-án, miután a hatóságok egy új koronavírusjárvány-góc felbukkanása miatt vesztegzár alá helyezték az északnyugat-kínai Senhszi tartomány 13 millió lakosú székhelyét. MTI/AP/Hszinhua/Liu Hsziao
Ázsia

Borbély Fanni

Szerkesztő
TÉMÁK

Az ország egyik legnagyobb városának polgárai arra panaszkodnak, hogy a Hszianban bevezetett korlátozások miatt még csak élelmiszerért sem mehetnek el, ugyanis egyáltalán nem hagyhatják el otthonukat. A város vezetői ugyanis hétfőn vezették be azt a szigorú korlátozást a 13 milliós városban, mely megtiltja a lakosok számára, hogy elhagyják otthonukat.

Ez alól csak azok az esetek képezhetnek kivételt, ha a lakosokat a tömeges koronavírus-tesztelésre hívják, vagy olyan orvosi vészhelyzet áll fenn, amiért az érintettnek kórházba kell mennie. A vesztegzár korábban enyhébb volt, és engedélyezték, hogy minden háztartásból egy ember kétnaponta elhagyja otthonát élelmiszervásárlás céljából.

A hsziani városvezetők közölték, azokon a területeken, ahol „alacsony a fertőzés kockázata”, engedélyezik, hogy létfontosságú cikkekért elhagyják otthonukat a lakosok, habár hozzátették, mindez csak akkor valósulhat meg, ha befejeződik a tömeges tesztelés, és az eredmények is negatívak lesznek.

Hszian lakosai azonban annyira el vannak keseredve a kialakult helyzet miatt, hogy a közösségi médiában kérnek segítséget, mivel nem hagyhatják el otthonukat, még abban az esetben sem, ha élelmiszert akarnak vásárolni. A helyzet kaotikus, a helyiek pedig a szomszédoktól próbálnak segítséget kérni, mivel más lehetőségük nincs, az élelmiszer ugyanis már minden háztartásban fogytán van.

„Éhen fogok halni!. Nincs étel, a városvezetés nem enged ki, és mindjárt kifogyok az instant tésztából… kérem, segítsenek!”

– írta a kínai Weibo platform egyik felhasználója.

„Nem akarok többet hallani arról, hogy minden rendben van. Ha az ellátmányok olyan bőségesek, teljesen feleslegesek, ha nem adjátok oda ténylegesen az embereknek”

– írta egy másik felhasználó.

Hszianban olyan komolyan veszik a korlátozásokat, hogy hétfőn még a közlekedést is korlátozták, mondván, csak azok a járművek lehetnek az utakon, melyek koronavírus-teszteket szállítanak. A tömeges tesztelés folyamatosan zajlik a városban, és minden lakosnak kötelező jelleggel meg kell jelennie a megadott időpontban; a szabályok megszegése miatt pedig 10 napos rendőrségi őrizet és átszámítva 25 500 forintos bírság vár.

(Sun)

Földméretű bolygót fedeztek fel, amely akár százmilliárd évig is létezhet

De van egy apró bökkenő, ugyanis a csillaga nem volt túl kegyes hozzá.

Fontos újítás lendíthet nagyot a magyar egészségügy helyzetén

A kormány júliustól teljeskörűen bevezeti az új betegút-menedzselő rendszert, amely lehetővé teszi a páciensek számára, hogy maguk jelölhessék ki az orvosi vizsgálatok időpontját.