Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
352,79 Ft
Euró
393,87 Ft
Font
468,61 Ft
Bitcoin
63,049 $

Szuperfegyvereket és hiperszonikus rakétákat építhet az Egyesült Államok hadserege

A Northrop Grumman 1,4 milliárd dolláros szerződést kapott az amerikai hadseregtől, melynek értelmében a legmodernebb fegyvereket fejleszthetik ki a védelmi erők számára.

...svg content...MTI/EPA/Dzson Hon Kjun
Észak-Amerika
Author image

Kulcsár Péter

Szerkesztő
TÉMÁK

Az Egyesült Államok hadserege a közelmúltban jelentette be, hogy a Northrop Grumman 1,4 milliárd dolláros szerződést kötött rakétavédelemre, a pénzből pedig 160 darab úgynevezett integrált harctéri parancsnoki rendszert (Integrated Battlefield Command Systems, IBCS) vásárolnak.

A bejelentés 2021. december 23-án érkezett – a szerződés értelmében a program kezdeti kisszériás gyártással kezdődik, majd teljes körű üzembe helyezéssel fejeződik be. Soron kívül Megvan a dátum: ekkor valósulhat meg a vita, amin Magyar Péter és Orbán Viktor is jelen lesz

A Northrop Grumman integrált harcvezetési rendszere a rakétavédelmi eszközök összekapcsolását célozza meg a parancsnokság és az irányítás megerősítése érdekében, és végül teljes mértékben integrálódik a hadsereg közös, minden területre kiterjedő parancsnoki és irányítási erőfeszítéseibe.

A rendszer alapköve lesz az úgynevezett all-domain műveleteknek, amelyekben a szolgálatnak az összes hadviselési területen szembe kell szállnia a korszerűbbnél korszerűbb fegyvereket felvonultató ellenfelekkel.

Az IBCS döntő harctéri előnyt fog nyújtani a fegyverek és érzékelők implementálásával és egy közös küldetés-irányítási rendszerrel minden területen, integrált tüzelési képességet biztosítva a katonáknak, miközben javítja a harctéri tudatosságot, a döntések időzítését és a fenyegetések elleni védelmet a komplex integrált támadási forgatókönyvekben.

A projekt 160 rendszert fejleszt ki az amerikai hadsereg számára, de stratégiai külföldi partnerek részére is biztosít majd eszközöket. Mi több, a Northrop Grumman a teljes körű ütemtervének véglegesítése után, a 2023-as pénzügyi évben növeli az IBCS gyártását.