Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
364,01 Ft
Euró
390,22 Ft
Font
456,44 Ft
Bitcoin
58,250 $

Közel 100 milliárd dollárnyi segélyt loptak el az USA járványügyi alapjából

Az Egyesült Államok titkosszolgálata szerint közel 100 milliárd dollár hiányzik a koronavírus-járvány megfékezésére létrehozott alapból.

Élelmiszercsomagra váró emberek állnak sorban New Yorkban 2021. február 5-én, a koronavírus-járvány idején. MTI/EPA/Justin Lane
Észak-Amerika

Szabó Kata

Szerkesztő

A 2020-as koronavírus-járvány kezdeti időszakában az Egyesült Államok mintegy 3 billió dollárt különített el Covid-segélyre, hogy segítse a családokat, a munkavállalókat és a vállalkozásokat a járvány utóhatásainak átvészelésében. Úgy tűnik, hogy ebből a segélyéből körülbelül 100 milliárd dollárt loptak el, melyet az amerikai titkosszolgálat közölt kedden.

Roy Dotson helyettes különleges ügynököt (ASAIC) nevezték ki a pandémiás csalások kivizsgálására, emellett pedig jelenleg több mint 900 aktív bűnügyi nyomozás folyik a koronavírus-segélyalapokkal kapcsolatos csalások ügyében. Soron kívül Ösztöndíjjal jutott be a Harvardra egy budapesti gimnázium tanulója

„Ez a pandémiás előnyök és az összes többi juttatási program kombinációja is. Minden államot sújtottak, némelyiket erősebben, mint másokat. A titkosszolgálat az asztalra csap, és megpróbál visszaszerezni mindent, amit csak lehet, beleértve a szövetségi és állami programoktól ellopott pénzeszközöket is”

– mondta Dotson.

A pandémiás csalások kivizsgálásában több ügynökség vesz részt, a titkosszolgálat pedig a kiberbűnözési munkacsoportjain (CFTF) keresztül vesz részt. Dotson olyan kriptovaluta-tranzakciókat is vizsgál, melyek során „a gyanútlan áldozatokat pénzöszvérként használják fel, hogy az ellopott pénzeket egyik számláról a másikra vigyék át a kibertérben”.

A Spuntik News azt írja, a folyamatban lévő nyomozás részeként a titkosszolgálat közölte, hogy több mint 1,2 milliárd dollárt foglaltak le, és több mint 2,3 milliárd dollárnyi csalással megszerzett forrást térítettek vissza. Ezenkívül mintegy 100 embert őrizetbe vettek, akik a gyanú alapján felelősek lehetnek.

Kikapott a PSG a Dortmundtól a Bajnokok Ligája elődöntőjének első mérkőzésén

A PSG egy nagyon erős Dortmund ellen játszott a Bajnokok Ligája elődöntőjének első mérkőzésén.

Adatvédelmi botrányba keveredhet az egyik legismertebb légitársaság

Vizsgálatot indított az ausztrál Qantas légitársaság egy lehetséges adatvédelmi probléma miatt, amely során nyilvánossá válhattak egyes utasok személyes adatai.