Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
355,71 Ft
Euró
386,98 Ft
Font
451,92 Ft
Bitcoin
67,438 $

Tovább csúszhat a NASA Hold-missziója, hajtőműproblémákat észleltek a hordozórakétán

A Space Launch System (SLS) négy fő hajtóművének meghibásodott számítógépe miatt a jármű első indítása legkorábban 2022 márciusára csúszik.

...svg content...NASA
Világűr

Kulcsár Péter

Szerkesztő
TÉMÁK

A NASA december 17-én egy késő esti közlemény keretében jelentette be, hogy az SLS mérnökei úgy döntöttek, ki kell cserélni a hordozórakéta alapfokozatának négyes hajtóművéhez tartozó vezérlőt, ugyanis két redundáns csatorna közül az egyik nem kapcsolt be rendeltetésszerűen az integrált járműtesztek során a Kennedy Űrközpontban – írta a Space News.

Mindez furcsa fejlemény, hiszen a vezérlő korábban a várakozásoknak megfelelően működött a magfokozat Green Run tesztelése során a Stennis Űrközpontban, amely márciusban egy teljes időtartamú statikus indítási ellenőrzéssel zárult. Soron kívül Záporok és zivatarok várhatók pünkösdhétfőn, néhol még jégeső is lehet

A NASA a hivatalos közleményében azt írta, hogy kicserélik a hajtóművezérlőt, visszaállítva a rakéta teljes működőképességét és redundanciáját, miközben folytatják a vizsgálatokat és a kiváltó okok azonosítását.

Az amerikai űrügynökség nem közölt ütemtervet a munkálatokra, de kizárta, hogy az űrhivatal által októberben bejelentett, eredetileg február 12. és 27. közötti időintervallumban indítanák újra a rakétát:

A NASA frissített ütemtervet dolgoz ki a hajtóművezérlő cseréjére, miközben folytatja az integrált tesztelést és felülvizsgálja a márciusi és áprilisi indítási lehetőségeket.”

Már a mostani probléma előtt is voltak kétségek afelől, hogy az SLS készen áll-e a február 12-én megnyíló első kilövési lehetőségre. A rajt előtt a NASA az SLS-t a 39B indítókomplexumba gördíti ki tesztekre, többek között egy nedves főpróbára, ahol a rakétát folyékony hidrogénnel és oxigénnel töltik fel, és egy visszaszámláláson mennek keresztül, amely közvetlenül a hajtóművek begyújtása előtt áll majd meg.

Iparági források szerint ennek a bevetésnek december végéig meg kellett volna történnie, hogy a februári indítás előkészületei a tervezett ütemterv szerint haladjanak, december 10-én azonban a NASA közölte, hogy a programot egészen január közepére halasztották.

Hajdú Péter szerint Magyar Péter csak köszönettel tartozik Orbán Viktoréknak

Hajdú Péter hosszasan reagált Magyar Péternek egy bejegyzésben, és azt mondta, többek között Orbán Viktornak, Mészáros Lőrincnek és Rogán Antallnak is köszönettel tartozik.