Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
363,54 Ft
Euró
389,47 Ft
Font
455,41 Ft
Bitcoin
57,371 $

Magyar katonákat küldenek a világ legerőszakosabb régiójába

Ruszin-Szendi Romulusz, a Magyar Honvédség parancsnoka megerősítette, hogy jövő év elején magyar katonák fognak utazni Maliba.

Díszõrség a Honvédelmi Minisztérium halottak napja alkalmából a Magyarországon elhunyt vagy eltemetett magyar és külföldi katonákra emlékezõ kegyeleti gyertyagyújtásán a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum díszudvarán 2021. október 27-én. MTI/Szigetváry Zsolt
Belföld

Nagy Noel

Szerkesztő

A nyugat-afrikai országba kiküldött magyar különleges erők elsődleges feladata az lesz, hogy kiképzést biztosítsanak a helyi haderőknek, amelyekkel közösen fognak küzdeni a térségben pusztító terrorszervezetek ellen.

„A legfontosabb feladatuk az lesz, hogy a helyi haderő kiképzésével érjék el, hogy biztonságos környezet legyen az országban, ott ahonnan a migráció jelentős része megy Európába, és próbálják megoldani azoknak a terrorista sejteknek a likvidálását, amelyek eszkalálják a helyzetet” Soron kívül Ösztöndíjjal jutott be a Harvardra egy budapesti gimnázium tanulója

fogalmazott a parancsnok.

Az ATV beszámolója szerint a magyar katonák francia irányítás alatt, összesen 11 más ország katonáival együtt fogják a térség biztonságát biztosítani. Maróth Gáspár védelmi fejlesztésekért felelős kormánybiztos úgy véli, nagyon fontos, hogy a magyar katonák terepgyakorlatot szerezzenek:

„Mali ma a legélesebb hely, ahol ki tudjuk próbálni a felszereléseket és a fegyvereket, amiket veszünk nekik, azok maximálisan alkalmasak-e kiszolgálni a feladataikat, és biztosítani az életük védelmét”

Jelenlegi állás szerint a magyar katonák egy 22 hónapos misszióra mennek, ahol 4 hónapos váltásban teljesítenek szolgálatot 2023. december 31-ig. Itt több kihívással kell megküzdeniük, a terroristák mellett ugyanis 45 különböző fertőzés is jelen van az országban.

Mali volt egyébként a kiinduló pontja annak a 2012-es dzsihadista lázadásnak, amely aztán teljesen szétterjedt a Száhel-övben. Mali mellett Niger és Burkina Faso a legérzékenyebben érintett terület, napi szinten követnek terrorcselekményeket ezen országokban, nem ritkák a 100-nál is több halálos áldozattal járó terrorakciók.

A legtöbb helyi terrorszervezet az al-Kaidának vagy az Iszlám Államnak fogadott hűségesküt, amelyek cserébe segítséget nyújtanak nekik. Előfordult már olyan is, hogy gyermekek felhasználásával mészároltak le több mint 100 civil, több fiatalkorú is van a soraik között.

Kikapott a PSG a Dortmundtól a Bajnokok Ligája elődöntőjének első mérkőzésén

A PSG egy nagyon erős Dortmund ellen játszott a Bajnokok Ligája elődöntőjének első mérkőzésén.

Adatvédelmi botrányba keveredhet az egyik legismertebb légitársaság

Vizsgálatot indított az ausztrál Qantas légitársaság egy lehetséges adatvédelmi probléma miatt, amely során nyilvánossá válhattak egyes utasok személyes adatai.