Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
355,71 Ft
Euró
386,98 Ft
Font
451,92 Ft
Bitcoin
67,017 $

Haszonnövényeket kímélő, korszakalkotó gyomirtó robottechnológiát mutattak be

A gyomirtó szerek nem csupán a környezetre károsak, de az őket használó gazdáknak is plusz kiadást jelentenek. Itt jön a képbe a Greeneye szelektív permetező rendszere, amely állítólag csak akkor juttat ki gyomirtót a környezetbe, ha detektálja őket.

...svg content...Greeneye
Technológia

Kulcsár Péter

Szerkesztő
TÉMÁK

A Greeneye Technology izraeli agrártechnológiai vállalat által kifejlesztett rendszer egy sor lefelé irányuló kameramodulból áll, amelyeket egy harmadik fél által gyártott gyomirtó szórószerkezetre szereltek fel. A permetezőt traktorral lehet vontatni, vagy egy külön erre a célra szolgáló járműbe lehet beépíteni.

Mindkét esetben, miközben a permetezőgép akár 25 km/óra sebességgel halad a szántóföldeken, a Greeneye mesterséges intelligencia alapú számítógépes látórendszere képes különbséget tenni a modulok alatt elhaladó haszonnövények és gyomok között. Soron kívül A Budapesten fogva tartott olasz antifasiszta nő szerint igazságtalanság áldozatává vált

Amikor az AI gyomot észlel, a növény fölött lévő szórófej aktiválódik, hogy gyomirtószerrel locsolja le azt, amíg azonban egyetlen gyomnövényt sem detektál, addig nem kerül sor a herbicid kijuttatására.

A gazdálkodók általában a teljes szántóföldet permetezik, hogy a gyomokat – bárhol is legyenek – irtani tudják. Ez gyakorlatban azt jelenti, hogy sokkal több herbicidet használnak, mint amennyire szükség lenne, mintha csak azokat a területeket permeteznék, ahol nagyobb számban fordulnak elő a káros növények.

A vállalat szerint a Greeneye képes a növénykultúrák megszámlálására, az egyes gyomfajok azonosítására, valamint a növények betegségeinek vagy tápanyaggal kapcsolatos hiányosságainak azonosítására is, ezenfelül számítógépes térképeket is létre tud hozni, amelyek megmutatják az egyes szántóföldek problémás területeit.

A Greeneye rendszer kereskedelmi forgalomba kerülése idén októberben kezdődött Izraelben, és a tervek szerint a jövő év elején az amerikai közép-nyugaton is korlátozott példányszámban megjelenhet a piacon, míg a szélesebb körű elérhetőség 2023-ban várható.

Hajdú Péter szerint Magyar Péter csak köszönettel tartozik Orbán Viktoréknak

Hajdú Péter hosszasan reagált Magyar Péternek egy bejegyzésben, és azt mondta, többek között Orbán Viktornak, Mészáros Lőrincnek és Rogán Antallnak is köszönettel tartozik.