Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
361,26 Ft
Euró
389,04 Ft
Font
453,23 Ft
Bitcoin
63,577 $

Nem biztos, hogy elég a harmadik oltás az omikron-variánssal szemben

Lisziewicz Julianna immunológus szerint a koronavírus Dél-Afrikából származó mutációja ellen csak a második emlékeztető oltások védhetnek.

MTI/Varga György
Belföld

Kulcsár Péter

Szerkesztő

A Pfizer-vakcina hatékonysága kapcsán elvégzett legújabb kutatásokból kiderült, hogy bár korábban 80 százalék fölötti effektivitási mutatót mértek az omikron-variánssal szemben, mára már 47 százalékra csökkent az arány.

Kásler Miklós nemrégiben figyelmeztetett, csakis a harmadik oltás növelheti ismét 90 százalékosra a védettséget: Soron kívül Magyar Péter pert helyezett kilátásba a kiszivárgott mentőszolgálati jegyzőkönyv miatt

Az egyszer oltottak esetében oltás után 3-4 hónappal a védettség 7 százalék. A második oltás után 50-60 százalékra esik vissza, minden korosztályban.”

Lisziewicz Julianna az ATV-nek adott interjújában kiemelte, két oltás biztos, hogy nem elég az omikron ellen, három oltás is kérdéses:

Pár héten belül átveszi az omikron a deltának a helyét, és mivel annyi mutáció van benne, és nagyon kevés embernek is van 3. oltása, nem tudjuk, hogy a három oltás mennyire hatásos az omikron ellen, tehát én nagyon nagy hullámot várok.”