Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
357,45 Ft
Euró
387,64 Ft
Font
452,36 Ft
Bitcoin
66,376 $

6 millió dollárnyi NFT-t értékesített a börtönből a dark web piacterének alapítója

Ross Ulbricht 2013 óta kétszeres életfogytiglanig tartó börtönbüntetését tölti, amiért megalapította és éveken keresztül működtette a Silk Road nevű online piacteret, ahol a felhasználók kriptovalutákért cserébe kábítószereket és más illegális árukat vásárolhattak.

...svg content...Twenty20
PC

Kulcsár Péter

Szerkesztő
TÉMÁK

A Blockworks szerint több mint ezer kriptobefektető hozta létre a FreeRossDAO nevű kezdeményezést annak érdekében, hogy összegyűjtsék a pénzt a férfinak. A DAO valójában egy decentralizált autonóm szervezet, az adományok felét pedig Ulbricht NFT-jének megvásárlására fordították.

Ez még csak a kezdet. Ennek az NFT-nek a megvásárlása nem szabadította fel Rosst. Még hosszú út áll előttünk, hogy igazságot szolgáltassunk és orvosoljuk az aránytalan ítéletét, a kétszeres életfogytiglanig tartó szabadságvesztést, amelyet első alkalommal elkövetett, nem pedig erőszakos bűnözőként kapott” – olvasható a DAO Twitter-bejegyzésében. Soron kívül Belső vizsgálat indult a rendőrségnél a Magyar Péterről kiszivárgott jelentés miatt

A gyűjtemény egyébként a Genesis Collection nevet viseli, és Ulbricht írásait, valamint grafitceruzás műveit tartalmazza, amelyek gyermekkorában, illetve a börtönbüntetése előtt készültek.

Fontos megjegyezni, hogy a legtöbb börtönlakó számára még egy e-mail elküldése is pénzbe kerülhet, és az anyagi teher általában a bebörtönzött családjára hárul. A Newsweek egy idei év eleji riportja szerint a rabok korábban csak azért kaptak tabletet, hogy kiderítsék, mennyibe kerül az e-mailek és videóüzenetek küldése – az előbbiről bebizonyosodott, hogy 25 centért végezhető el, míg utóbbit 75 centért valósíthatják meg.

Októberben az észak-karolinai közszolgálati rádió arról számolt be, hogy a rabok a levelek másolatát kapták ahelyett, hogy magukat a kézzel írott üzeneteket küldték volna el, és hogy egyetlen üzenet elküldése közel egy dollárt kóstált, így Ulbrecht a kiváltságosok közé tartozhat még úgy is, hogy illegális piacteret üzemeltetett éveken keresztül.