Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
364,05 Ft
Euró
390,26 Ft
Font
456,31 Ft
Bitcoin
57,808 $

Kamuprofilokkal próbálta hergelni a lengyel határon rekedt menekülteket Fehéroroszország

A Facebook anyavállalata, a Meta új jelentést hozott nyilvánosságra, mely újabb bizonyítékot hozott arra, hogy Minszk mesterségesen idézte elő a lengyel határon kialakult menekültválságot.

Fotó: EPA/Belta/Maxim Guchek
Európa

Nagy Noel

Szerkesztő

A Meta jelentése szerint ugyanis a fehérorosz titkosszolgálat, a KGB több tucat kamuprofilt hozott létre annak érdekében, hogy felhergeljék a belorusz-lengyel határon ragadt menekülteket – adta hírül az Al Jazeera.

A Meta elmondása szerint legalább 41 Facebook-fiókot, öt Facebook-csoportot és négy Instagram-fiókot távolítottak el, amelyek mind a KGB-hez voltak köthetők. Olykor újságírónak tüntették fel magukat ezek a profilok, valójában koordinált álhírkampányt folytattak a hergelés érdekében. Soron kívül Ösztöndíjjal jutott be a Harvardra egy budapesti gimnázium tanulója

Az álprofilokat a lengyel hatóságok lejáratásához is felhasználták, többek között olyan híreket kezdtek el rajtuk terjeszteni, hogy a lengyel határőrök szóbeli és fizikai erőszakot, valamint megfélemlítést alkalmaztak a menekültek ellen.

A Meta beszámolója szerint angol, lengyel és kurd nyelven is osztottak meg posztokat ezek az álprofilok, köztük manipulált képeket, amelyeken úgy tűnik, mintha a lengyel határőrök megsértették volna a menekültek jogait.

A Meta azt is nyomatékosan hangsúlyozta, hogy bár a profilok megpróbálták elfedni eredetüket, a vizsgálatok egyértelműen a fehérorosz KGB-hez vezették vissza a szálakat. Az Al Jazeera megkereste a KGB-t, azonban nem kommentálták az esetet.

Érdekesség, hogy a Meta-jelentésben egyébként ettől függetlenül kitérnék arra is, hogy összesen 31 Facebook-fiókot, négy csoport és négy Instagram-fiókot távolítottak el, amelyeket pedig lengyelországi személyekhez vezettek vissza.

A jelentésben ugyan nem említették, hogy ezek a lengyel államhoz lennének köthetők, mindössze arra tértek ki, hogy főként fehérorosz és iraki közönségnek szánták őket, és attól próbáltak eltántorítani mindenkit, hogy belépjenek az unió területére.

A Facebookot az elmúlt évek során számos kritika érte, hogy nem lépnek fel megfelelően az álhírek ellen. A cég még szeptemberben kijelentette, hogy erősebb mechanizmusokat fognak innentől alkalmazni, melynek most lettek meg az első nyomai.

Lengyelország és Fehéroroszország közös határán az elmúlt hetek során mélyült el a menekültválság, amelyet Alekszandr Lukasenka elnök és a hatóságok generáltak mesterségesen. Az erről szóló cikkünkben ennek okait és hátterét részletesen kifejtettük.

Kikapott a PSG a Dortmundtól a Bajnokok Ligája elődöntőjének első mérkőzésén

A PSG egy nagyon erős Dortmund ellen játszott a Bajnokok Ligája elődöntőjének első mérkőzésén.

Adatvédelmi botrányba keveredhet az egyik legismertebb légitársaság

Vizsgálatot indított az ausztrál Qantas légitársaság egy lehetséges adatvédelmi probléma miatt, amely során nyilvánossá válhattak egyes utasok személyes adatai.