Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
355,81 Ft
Euró
387,07 Ft
Font
452,21 Ft
Bitcoin
66,906 $

A tudósok „szuperterjesztőre” gyanakodnak a pekingi kitörés kapcsán

A Xinfadi nagybani piacon történt járványkitörés miatt nagy mennyiségű mintát vettek, ami a legtöbb esetben pozitív eredményt mutatott a koronavírus-tesztek során.

Külföld

Nagy Noel

Szerkesztő

A xinfadi nagybani piacon történt járványkitörés kapcsán nagy mennyiségű mintát vettek, ami a legtöbb esetben pozitív eredményt mutatott a koronavírus-tesztek során.

Pekingben összesen 183 koronavírus-fertőzöttet azonosítottak az elmúlt hét során, ami mind a xinfadi piachoz volt visszavezethető. Ebből kifolyólag a tudósok érdekes feltételezéssel álltak elő: elképzelhető, hogy van egy úgynevezett „szuperterjesztő”, akinek köszönhetően ennyi ember megfertőződött. Soron kívül Eltűnt 13 éves lány megtalálása érdekében kéri a lakosság segítségét a rendőrség

A xinfadi járványkitörés megjelenése óta a kínai Járványügyi és Betegségmegelőzési Központ háromszor látogatta meg a zárva lévő piacot, melyek során – a kínai Global Times szerint – hatalmas áttörésre jutottak, amit a kínai kommunista párt hivatalos weboldalán is nyilvánosságra hoztak.

Több mint 200 különböző mintát vettek a xinfadi halpiac részlegéről, még a lazacok torkából is mintát vettek, és valamennyi esetben azonosították rajtuk a vírust. A második vizsgálat során a piactól két kilométerre vettek mintákat a tudósok, aminél az esetek döntő többségében szintén pozitív lett a koronavírus-teszt. A harmadik vizsgálat a piac vízelvezető- és vízvezetékrendszerét targetálta, valamint azt a vizet is vizsgálják, amiben a halakat tartották, ezeknek azonban még nincs eredménye.

We Guizhen, a kínai CDC egyik titkára szerint a sok pozitív minta is megmutatja, hogy a piac rendkívül súlyosan szennyezett a koronavírustól. Tekintve a fertőzöttek magas számát, a tudósok arra gyanakodnak, hogy egy szuperterjesztőre vezethető vissza a xinfadi kitörés.

A hongkongi Egyetem professzora, Jin Dongyan szerint, ha létezik ilyen szuperterjesztő, akkor vélhetően most is emberek között tartózkodik, viszont nukleinsavas-teszteléssel meg lehetne őt találni, hiszen ennek köszönhetően sikeresen be lehet azonosítani a szervezetben jelenlévő víruskoncentrációt.

Jelenleg számos teória kering azzal kapcsolatban, hogyan kerülhetett az élelmiszerpiacra a koronavírus, közöttük az egyik legnépszerűbb, hogy a tengeri ételek importálása okozta a legújabb kitörést. Egy másik lehetséges teória szerint egy ember, aki valahol máshol megfertőződött, belépett a piac területére, és továbbterjesztette azt a többi ember között.

Kapcsolódó hír:

https://liner.hu/a-pekingi-halpiacon-koronavirus-nyomaira-bukkantak-meg-a-marhahusban-is/

Riasztó mértékben növekszik az idős, beteg, munkaképtelen hajléktalanok száma Magyarországon

Ma már 10 hajléktalan ember közül 4 elmúlt 60 éves, többségük pedig beteg és munkaképtelen.

Ilyen repjegyárra számítson, aki repülővel érkezne a nyári futball Európa-bajnokságra

A 2024-es labdarúgó-Európa-bajnokság hatására jelentősen megnőtt a Németországba irányuló repülőjegyek iránti kereslet Magyarországról.