Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
355,04 Ft
Euró
396,60 Ft
Font
475,48 Ft
Bitcoin
64,536 $

Rekordokat dönthet az európai gazdaság 2022-ben

A koronavírus-járvány előidézte gazdasági sokk után és a tőzsdei bizonytalanságot követően a jövő esztendőben megnőhetnek az európai részvények kilátásai.

...svg content...Twenty20
Európa
Author image

Kulcsár Péter

Szerkesztő
TÉMÁK

Az elmúlt két hétben végzett felmérés szerint a német DAX és a francia CAC 40 blue chip indexek 2022 közepére soha nem látott csúcsokat érhetnek el, és a hétfői záró értékükhöz képest mintegy 8 százalékkal, illetve 6 százalékkal emelkedhetnek – derült ki a Reuters felméréséből, amit a Napi.hu ismertetett.

A páneurópai STOXX 600 7 százalékkal erősödik majd a várakozások szerint, és júliusra elérheti az 500 pontot, ami 10 ponttal meghaladná a november 17-én elért történelmi csúcsot. Soron kívül Karácsony Gergely: „Magyar Péter politikai fantáziája határtalan”

Habár az európai részvényindexek átlagosan 3,7 százalékot zuhantak pénteken, amikor az új, omikron nevű covid-variáns hatásaival kapcsolatos félelmek eladási hullámot váltottak ki, az év elejéhez képest még mindig körülbelül 17 százalékos pluszba kerültek.

Az Európában újraéledő világjárvány és az Ausztriában és máshol bejelentett új szociális korlátozások azonban bizonytalanságot hoztak a piacokra, főként a németországira, ahol az üzleti morál jelentősen leromlott.

Az ellenszél Európában hirtelen erősödik az energiaárak növekedésével, a fertőzésszámok emelkedésével és a szállítások késésével. Ez rövid távon bizonytalanságot okoz, de a helyzetnek a jövő év felé haladva enyhülnie kell” – mondta Tomas Hildebrandt, a helsinki Evli Bank vezető portfóliómenedzsere.

Az elemzők többsége már pozitívan látja a jövőt, ám még mindig vannak olyanok is, akik meglehetősen rossz évet jósolnak a részvények számára 2022-re. Steaphen Ekolo, a Tradition brókervállalat szakembere elmondta, szerinte a STOXX 600 a gazdasági növekedés lassulásával 2022 végére mintegy 30 pontot veszít és 430 pontra eshet:

Úgy vélem, hogy a vállalati eredmények valószínűleg romlanak az elkövetkező hat hónapban a folyamatos ellátási lánc zavarok, a fellendülés elhalványulása, a korlátozások potenciális kockázata és az emelkedő reálkamatlábak miatt.”